Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damprojektilen ska locka fler fotbollstjejer

Annons
Damprojektilen ska locka fler fotbollstjejer

ï Fler kvinnor engagerade i fotbollen.

ï Öka antalet kvinnliga domare.

ï Få fler och högre utbildade tränare/ledare inom damfotbollen.

Det är några av de mål som Ångermanland har i projektet "Damprojektilen" som i samarbete med Svenska Fotbollsförbundet påbörjades i distriktet år 2000.

- Med det här projektet försöker vi stärka flickfotbollen och vår förhoppning är att föreningarna ska jobba med tjejfotboll i högre utsträckning än tidigare, berättar Maria Nilsson, ordförande för projektet i Ångermanland.

Ett av många arrangemang i det här projektet genomfördes i Bollstahallen under gårdagen och det var en inomhusturnering för flickor födda 1987.

- Det visade sig att det inte fanns en enda inomhuscup för de här tjejerna och i samarbete med Bollsta IK lockade vi hit nio lag som totalt spelar 17 matcher under dagen, fortsatte Nilsson.

De lag som spelade var Anundsjö, Härnösands SK I, Kramfors/Frånö 2, Remsle UIF, Hägglunds IoFK, Härnösands SK 2, Kramfors/Frånö 1, Moliden/MG/83 och Österforse.

- I stort tycker vi att vi fick ett bra gensvar, det var bara några klubbar i distriktet som inte kunde vara med.

Ångermanland har fått ungefär 100 000 kronor i bidrag från Svenska Fotbollsförbundet för att under tre år genomföra Damprojektilen. Det inleddes under våren 2000 med att Pia Sundhage kom på besök och föreläste om ledarskap på två olika platser i landskapet, och dessutom genomförde hon ett praktikpass med tjejerna på fotbollsgymnasiet i Örnsköldsvik.

Därefter har en representant för ÅFF varit ute i flick- och damföreningarna för att närmare kartlägga hur många spelare/ledare som finns, snittålder och så vidare.

När undersökningen gjordes fanns det 47 föreningar i landskapet med flick- och damfotboll i sin verksamhet. Det fanns 171 flick- och damlag, 212 manliga ledare men bara 74 kvinnliga tränare.

- Vi har också haft domar- och tränarutbildningar för tjejer och i februari planerar vi för en tränargrundkurs i Örnsköldsvik. Särskild målvaktsträning har vi också haft för flickor 87/88 och till sommaren återkommer vi med målvaktsträningen för flickor 89/90.

- Senare i vår ska vi påbörja en uppföljning av den tidigare undersökningen och vi hoppas självklart att det här projektet då ska ha gett positiva effekter.

Gårdagens turnering i Bollsta var riktigt underhållande. Bra spel av de unga fotbollstalangerna och det lovar gott för tjej/damfotbollen i distriktet.

Jonny Dahlgren

jonny.dahlgren@tidningen.to

Mer läsning

Annons