Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Damernas OS-jakt fick ett abrupt slut

/
  • I21 IF:s landslagsåkare Elisabeth Högberg kan glömma OS i Sotji. Sista kvalificeringschansen försvann bokstavligen i dimma.

De svenska damskidskyttarnas jakt på OS slutade med ett antiklimax.

Söndagens stafett i Anterselva bröts på grund av dimma, med Sverige på nionde plats.

– Det känns förbaskat tråkigt, säger Anna-Karin Strömstedt.

Annons

Strömstedt var ute på andrasträckan när en tät dimma på bara några minuter drog in över skidskyttestadion i Anterselva, belägen på cirka 1 600 meters höjd i de italienska alperna. När åkarna kom till det stående skyttet var det plötsligt omöjligt att se tavlorna – och det fanns ingen annan utväg än att bryta loppet.

Därmed gick svenskorna miste om chansen att bli bland de sex bästa och kvalificera sig för OS.

– Jag ska inte säga att vi hade tagit en topp sex-placering i dag, men vi hade en jäkligt bra chans, säger Strömstedt, som hade tio sekunder upp till sjätteplatsen när loppet bröts.

Samtidigt ska man komma ihåg att Sverige redan hade bränt sina två starkaste kort, Elisabeth Högberg och Strömstedt, på de två inledande sträckorna. Slutsträckorna skulle köras av Elin Mattsson och Mona Brorsson, placerade 65:a respektive 88:a i den individuella sprinten i torsdags.

När säsongen fram till OS nu kan summeras är det lätt att konstatera att de svenska damerna aldrig har varit riktigt nära att ta sig till Sotji.

I individuella lopp har Sveriges olympiska kommitté (SOK) krävt en topp 8-placering – men där stod Strömstedt för vinterns bästa svenska insats när hon blev 23:a tidigare i veckan.

I stafetterna har Sverige som bäst varit på 14:e plats.

– Vi har helt enkelt inte varit i åkform allihop samtidigt, och samtidigt fått skyttet att stämma på vallen, säger Elisabeth Högberg.

– Många har kanske satt för stor press på sig själva, även om man inte tror det. Pressen inifrån kanske har varit större än utifrån. (TT)

Mer läsning

Annons