Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chockhöjning av hyra

ÖRNSKÖLDSVIK. På måndag kväll håller Ö-viks Curlingklubb ett krismöte.
Ämnet på dagordningen: kommer klubben att överleva?
Anledningen är att Ö-viks kommun aviserar en hyreshöjning på 690 procent!

Annons

Curlingklubben hade igår ett möte med folk från Kultur- och fritidsförvaltningen, representerade av bland andra förvaltningschefen Hans Stenmark. Ett möte som hölls för att lösa problemet hur man ska finansiera driften av curlinghallen.
På det mötet framkom det att ska man klara driften av hallen så måste det till hyreshöjningar.
Rejäla sådana.
I dag betalar curlingklubben 21 900 kronor per år i hyra. I framtiden kan den avgiften bli så hög som 173 000 kronor per år.
Kommunen beräknar att kapitalkostnaderna för den nödvändiga investeringen på fem miljoner kronor för både curlinghallen och uteisbanan kommer att bli 314 000 kronor per år i 20 år. Därför är hyreshöjningen nödvändig.
Just nu kan jag inte säga så mycket. Jag måste avvakta mötet på måndag, säger curlingklubbens ordförande Assar Sundström.
Kommunen har inte klubbat beslutet om hyreshöjning, det beslutet tas den 20 mars. Men vi räknar att beslutet tas, säger Sundström.
I så fall blir det en enormt tung ekonomisk börda att bära för curlingklubben. Man ska komma ihåg att i dag har klubben en budget på 150 000 kronor.
Vi kommer att spräcka budgeten rejält och vi måste mer än fördubbla den, säger Assar Sundström.
Kommunen resonerar som så att curlingklubben i dag betalar 16 kronor per timme för hyra av hallen. Det kan jämföras med ridhuset där hyreskostnaden är 180 kronor i timmen. Nu tycker kommunen att en skälig summa för curlinghallen är 130 kronor per timme.
Assar Sundström säger att risken finns att klubben lägger ned, men att föreningen ska göra allt för att leva vidare. Mycket hänger också på vad medlemmarna säger och vill på mötet på måndag.
Det är självklart att jag är orolig, men jag upplevde ändå mötet med kommunen som positivt. De lade fram fakta och sa att så här är det, och nu måste vi ta till oss fakta, säger Assar Sundström.
Hur ska ni göra för att rädda klubben?
Vi måste lära oss ta betalt för nyttjandet av hallen. I dag är den ganska fullbelagd, och då måste vi höja hyrorna.
Medlemsavgifterna då, har ni nått gränsen för hur mycket ni kan ta in av medlemmarna?
Nej, det har vi inte och vi måste nog höja avgifterna. Men det är sådant här vi ska diskutera på måndag.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons