Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bragdmatchen på Skyttis

ÖRNSKÖLDSVIK. Kan man göra en bragdmatch – och ändå förlora?
Visst, Friska Viljor kan.
– Jag är oerhört stolt över grabbarna, sade en närmast rörd FV-tränare, Janne Westerlund.

Annons

Och visst gjorde Viljorna en bragd i svenska cupen mot allsvenska Malmö FF. Okej, MFF vann med 65 (2-2 vid full tid), men först efter spännande straffläggning och de verkliga segrarna bar gulsvarta dräkter, inte ljusblå.
Så här var förutsättningarna inför den andra omgången av cupspelet:
FV har inte börjat seriespelet än, MFF har spelat tre allsvenska omgångar.
FV har spelat 90 minuter på gräs, MFF tränar och spelar på gräs året om.
Alla FV:are tillsammans har inte hälften så många meriter som MFF:s bänknötare Mats Lilienberg.
Lägg därtill att FV spelade med bara tio man i 117 minuter!
Ändå var Friska Viljor bara en fantomräddning av MFF-keepern Driss el Asmar från att slå ut allsvenskarna.
Jag är mycket glad och stolt, men samtidigt lite besviken över att vi inte lyckades. Vi var ju så nära, säger Westerlund.

TIDIG UTVISNING
Det Friska Viljor presterade var nästan osannolikt. MFF var jättefavoriter och FV:arna stärkte inte precis sina aktier när mittbacken Tobias Åhlander åkte på en frilägesutvisning redan efter 3 minuter och 15 sekunder. En utvisning som fick Janne Westerlund att rasa.
Domaren ska inte blåsa. Han ska se att det är en ärlig duell och att MFF:aren ramlade väldigt lätt. Dessutom fick MFF väldigt många frisparkar med sig.
Hur som helst så blev utvisningen en tändvätska för FV.
Erik Strömberg lämnade högerbacksplatsen och blev mittback och Håkan Östberg fick kliva ned från mittfältet och vikariera för Strömberg och båda skötte sig strålande.
MFF ägde bollen mest hela tiden, men var inte beredda att hitta löpvägar, ta initiativ och slita, samtidigt som FV spelade oerhört tight och vände spelet snabbt. Visserligen gjorde Peter Ijeh 01 i den 26:e minuten, men FV replikerade fem minuter senare då Håkan Boström sköt och el Asmar tappade in bollen.
Ridån för FV såg ut att gå ner i den 38:e minuten då Niklas Skoog gjorde 12. Dessutom så började MFF:arna öka trycket mot FV ganska markant.

SEN KVITTERING
Men med en man mindre lyckades Viljorna ändå få stopp på allsvenska Malmö FF så till den milda grad att skåningarna inte skapade en enda vettig målchans under andra halvlekens 45 minuter. Dessutom lyckades FV, fortfarande med en man mindre på planen, kvittera fem minuter före slutsignalen.
Det var Daniel Johansson som helt fräckt snodde bollen från en slumrande Peter Sörensen i MFF:s mittförsvar och fri med el Asmar gjorde Daniel inget misstag.
Vi spelade på resultatet i andra halvleken och lyckades bara rulla bollen i sidled. Om jag gett order om att spela på resultatet? Nej!
MFF-tränaren Tom Prahl var fåordig efter cupsegern, men hans minspel avslöjade att han inte var nöjd med sitt lags insats.
Men Prahl kan i alla fall var belåten med målvakten el Asmars fantastiska räddning två minuter in i förlängningen. Mittbacken Mattias Norberg nådde högst på en hörna, nickade mot el Asmars högra kryss, men målvakten hann dit och tippade bort bollen.
Jag tappade nästan andan. Jag var säker på att det skulle bli mål.

INGA SURA MINER
Istället blev det straffläggning som MFF vann sedan Daniel Johansson och Senad Zulovic brände var sin straff.
Men det var inga sura miner i FV:s omklädningsrum. Ryggdunkarna och gratulanterna var många.
Spelarna hamnade tidigt i en svår situation men visade tålamod och var iskalla, så trots att vi förlorade så är jag glad, säger Westerlund.
Då det gäller spelarkritik så gjorde alla FV:are femstjärniga insatser, och Mattias Norberg och Tomas Backman visade upp ett spel som åtminstone måste ha visat MFF-ledarna att de finns killar i Ö-vik med allsvenska ambitioner.

FV-Malmö FF
56 (eft. straffar) 22 (12)
01 (26) Peter Ijeh, 11 (31) Håkan Boström, 12 (38) Niklas Skoog, 22 (85) Daniel Johansson.
Straffar: 32 Erik Strömberg, 33 Niklas Skoog, 43 Håkan Östberg, 44 Brian Steen-Nielsen, Senad Zulovic miss, Erik Johansson miss, Daniel Johansson miss, 45 Mats Lilienberg, 55 Tomas Backman, 56 Daniel Majstorovic.
Hörnor: 77.
Domare: Johan Skyttberg, Sundsvall.
Publik: 1712.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons