Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra start för Haag i Tour de ski

I titelförsvarande Charlotte Kallas frånvaro är det Anna Haag som de svenska damförhoppningarna knyts till i Tour de ski.
Och med elfte bästa tid i prologen var hon nöjd med sin inledning i kraftprovet.

Annons

Anna Haag var 14,6 sekunder bakom ettan Claudia Nystad, Tyskland, i den 2,8 km långa fristilsprologen i tyska Oberhof på lördagen. Efter en långsam start hittade hon farten på skidorna.

– Synd att jag startade så långsamt. Men det brukar jag göra och jag var nog lite seg efter en förkylning som jag fick efter Davos, sade hon i mobilen till TT efter sin touröppning.

Sju tävlingar på nio dagar ingår i Tour de ski. De två sprinttävlingarna är de som Haag ser som rasrisker i resultatlistan, oavsett lördagens insats. Förra året kom hon, då med efternamnet Olsson, på 13:e plats i skuggan av Charlotte Kallas succé.

– I år vill jag in på topp tio. Men det känns som om det är fler som är i bra slag i år, sade hon.

Av de övriga svenskorna åkte Maria Rydqvist överraskande bra med en 13:e plats, 16,2 sekunder bakom Nystad och bara 1,8 efter Haag. Runt halvminuten efter täten var Jenny Hansson, 34:a, och Sara Lindborg, 36:a.

Nystad klockades för 6.17,2 och var 1,1 sekund före tvåan Ariana Follis, Italien. På delad tredje plats kom Petra Majdic, Slovenien, och Justyna Kowalczyk, Polen, 2,3 sekunder efter.

Dessa får 15, 10 respektive fem sekunders bonus avdrag på tiden inför söndagens jaktstart i 10 km klassisk stil.

Det lär behövas inför söndagens jaktstart i 10 kilometer klassisk stil. Bakom tätdamerna kom flera av storfavoriterna, som dessutom är starka klassiska åkare – norskan Marit Björgen var femma och närmast följd av den finländska trion Pirjo Muranen, Virpi Kuitunen och Aino Kaisa Saarinen.

– Taktiken i morgon (söndag) blir att haka på dem så länge det bara går, sade Anna Haag.

Mer läsning

Annons