Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bordtennisen är het

ÖRNSKÖLDSVIK. Det sägs att det är ett generationsskifte på gång inom svensk bordtennis.
Det är nog alldeles korrekt.
I en överfull Sporthall spelades det i lördags bordtennis på i stort sett varje kvadratmeter och det fanns lika många talanger som matcherna var många.

Annons

Sverige har varit bortskämda de sista decennierna med bordtennisspelare i världsklass, från Kjell och Stellan till J-O och Jörgen Persson. Men bakom de bollkonstnärerna har det egentligen inte funnits någonting.
Nu är läget annorlunda. Bara i Västernorrland har intresset för bordtennis vuxit enormt de senaste åren och bredden på ungdomssidan är fantastisk.
Det visade om inte annat den andra deltävlingen i Länstouren för ungdomar i Ö-vik.

MÅNGA LIRARE
163 spelare var på plats och det spelades i sju timmar oavbrutet på 20 bord.
Det handlade om ett organiserat kaos, där tävlingsledaren Arne Ögren under den tiden var Ö-viks i särklass mest stressade person.
Tävlingen drog ut på tiden och vi var lite oroliga för vi var på väg att krocka med en innebandymatch, men det löste sig, säger Arne.
För första gången testade arrangörerna att låta matcherna spelas i bäst av fem set först till elva, men matcherna drog så mycket ut på tiden så matcherna för de äldre spelarna bara kunde avgöras i bäst av tre set.
Det gjorde att vi räddade tidsschemat, säger Ögren.
Bordtennisen har alltså fått ett rejält uppsving på ungdomssidan och Norra BTK har till exempel fullt i alla ungdomsgrupper. I dag har klubben till exempel en kölista för ungdomar som vill börja spela.

MÅNGA GULDKORN
Men det är betydligt sämre ställt på seniorsidan. Då är det riktigt tunt, vilket gäller för hela Västernorrland, säger Arne.
Då det gäller ungdomssidan finns det många guldkorn, framförallt i de allra yngsta klasserna. Två spelare från Ådalsliden imponerade stort.
Ja, Johan Sondell (född 1988) kan bli riktigt bra, säger Arne Ögren om killen som vann elitklassen.
Där mötte Sondell killar som var fyra, fem år äldre men ändå vann han utan större problem.
Den andre, tioårige Pontus Orava och bara en tvärhand hög spelade i division IV och slutade fyra. En kvick spelare som tog igen det han förlorade i räckvidd med bländande teknik.
Jag har spelat bordtennis i tre år och lär mig för varje tävling.
Brukar det alltid gå så här bra?
Ja, jag vann en tävling i Timrå också för inte så länge sedan.
Har du någon förebild?
Nää. Jo , föresten, det ska vara jag själv då.
Så talar en blivande storspelare.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons