Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blir det fest i kväll, eller?

/
  • Äntligen lördagsmatch i Fjällräven Center, då får oroliga Modoledare säkert några svar.

Det finns många frågor att ställa inför mötet Modo-Färjestad. Som hur Modo ska få ordning på sitt power play, hur Modo ska få till ett kreativt anfallsspel och hur stort tålamod har egentligen Markus Näslund med sina stjärnvärvningar Sullivan, Tambellini och Hensick?

Annons

Men först tar vi 10 000-kronorsfrågan: hur många letar sig till Fjällräven Center på lördagskvällen? Frågan är stor och viktig, för om det kommer mellan 6500-7000 åskådare till arenan en lördag kväll, var det kanske för tidigt att ropa publikkris då säsongens två första hemmamatcher (tisdagskvällar och en av dem placerad kvällen innan lön) kanske bara berodde på olyckliga omständigheter.

Men om trenden fortsätter med vikande publiksiffror, ja då har Modo och Hockeyligan i stort en lång, mörk säsong framför sig.

Drygt 4300 respektive 4600 åskådare är naturligtvis väldigt jobbiga och oroande siffror för en klubb som budgeterat för 5800 åskådare, men som kan andas ut åtminstone för ett tag om massorna hittar till arenan i kväll.

Men om så inte blir fallet, vad beror då publiktappet på? För dålig hockey, för dyrt, för ointressant, för tidigt på säsongen?

Eller håller folk på att ledsna på produkten som sedan 1975 hetat elitserien men som nu heter SHL? Det är ju inte bara Modo som har problem med publiktillströmningen. Brynäs har liknande siffror som Modo och AIK hade cirka 3500 åskådare i sin hemmapremiär.

Jag tror det beror på flera faktorer, som att det är tätt mellan matcherna, folk blir bekväma när man kan få/köpa hem matcherna till den bekväma soffan samt att det kostar att gå på hockey, framför allt om man vill ha med sig familjen.

Sedan, om det nu finns någon sanning i påståendet, verkar SHL inte göra serien precis attraktivare då man vill ha en trögare nedflyttning, det vill säga ta bort kvalserien.

Jag förstår klubbarnas argument, man vill sanera ekonomi, ha lugn och ro, bygga på sikt och få större möjlighet att hänga kvar i SHL.

Men all spänning riskerar att dö innan slutspelet drar i gång, ett slutspel som i dag involverar 10 av 12 lag. Jag tycker SHL är moget för en ordentlig ansiktslyftning, som 16 lag (gärna en norr- och söderserie) och matchdagar onsdag, fredag och lördag men de där tankarna ska jag utveckla en annan gång.

Så till det sportsliga. Modos start är okej och defensiven riktigt bra med två fantastiska målvakter.

Men offensiven... Där saknas det spets, kreativitet och smartness och när Hensick och Tambellini är långt ifrån de rykten som föregick dem så är det nog nödvändigt att Mattias Ritola lämnar testcykeln och börjar spela matcher.

Ritola har ärvt den kreativa nyckeln av Niklas Sundström så det är dags att han använder den nu.

Anders Forsberg talar om tålamod och det måste man ha, problemet är bara att den här" transportsträckan" på 55 omgångar går rätt snabbt.

Mer läsning

Annons