Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Blir aldrig helt nöjd”

Kenneth Karlsson har alltid haft förmågan att plocka fram segersugna travhästar.
Under 80-talet var det Svinten och Sacramento Way. I dag handlar det om Nordgubben och Translater.

Annons

Nordgubben och Translater är två sjuåriga hingstar som han äger själv och som tillsammans tagit 48 segrar på 75 starter och tjänat mer än 1,5 miljon kronor.
Vi träffar Kenneth Karlsson på Solängskrogen. En skojfrisk och pratglad tävlingsmänniska som i år vunnit 18 av 68 lopp som körsven. Träningsstallet har 20 segrar på 75 starter och drygt 650 000 kronor är inkört.
Är det siffror som du är nöjd med?
Jag blir aldrig helt nöjd med resultatet. Men min rörelse fungerar bra för dagen. Däremot får jag in för lite unghästar i träning och äger för många själv. Jag vet inte varför, men det har blivit ett problem för väldigt många tränare.
Kenneth födde själv upp Sacramento Way som tog 44 segrar och tjänade nästan 900.000 kr. Svinten tog inte ett travsteg när han kom till Karlsson. Vann sedan debuten som fyraåring och med Kenneth i vagnen blev det drygt 80 segrar, varav 22 i V65. Med Svinten vann Kenneth bland annat Elitkampen.
Translater och Nordgubben har du köpt direkt från respektive uppfödare. Vad tittar du på främst innan du köper häst?
Jag köpte dem när de var sju månader gamla och det är morsorna som avgör. Jag tror sedan att miljön, mer än arvet, präglar hästarna så det är viktigt att tro på uppfödaren. Exteriören är inte viktig för mig när hästen är så ung. Jag hade inte köpt Translater om jag sett hur han skulle bli. Han är inte min modell.
Ge ett råd till den som vill köpa häst.
Försök hålla hästägandet på hobbynivå. Det är svårt eftersom det blivit så dyrt, men rätt gäng kan gå ihop och ha väldigt roligt.
Du har dokumenterad framgång som travtränare. Hur ser ditt träningskoncept ut i korthet?
Marken gör filosofin, och med det menar jag att man får göra det bästa av de förutsättningar som finns. Stig H Johansson har platt mark och tränar därefter. Jag har bara backar och var tidigt ute med backträning. Annars handlar det om rejäl grundträning och sedan från korta till långa intervaller.
Du är ledamot i Solängets Travsällskaps styrelse. Hur ser du på Solänget i dag?
Alla småbanor har det tungt. Men vi har en vacker bana med bra förutsättningar. Det bästa med Solänget är just den fina anläggningen där inget saknas och vi har en duktig banpersonal. Det sämsta är att vi är för få tränare.
Hur ser det ut på Solänget om 10 år?
Jag hoppas att vi då har tolv proffstränare. Annars tror jag inte att det skett några stora förändringar. Vi har en populär sport och spelet ökar hela tiden. Det viktigaste vi har att jobba med är att locka mer publik till banan.
Kommer din egen rörelse att förändras på något sätt i framtiden?
Ja, jag kommer att börja anlita andra kuskar allt oftare. Jag sa själv när jag var 20 år, att 50-åriga gubbar ska inte köra lopp. Nu är jag där
Du kör relativt få lopp och sällan på Solänget. Varför?
Mina stora segrar har jag tagit på andra banor. Men det beror på prispengarna som är för dåliga på Solänget. Kanske inte det som kallas vardagstrav, men för topphästarna. Jag har naturligtvis hästar för att bli champion på Solänget, men det ger för dåligt med pengar.
Du har för närvarande 17 hästar i träning, bland dem ett flertal fina unghästar. Några som det finns särskild anledning att ha koll på framöver?
Det ser riktigt intressant ut. Treåringarna är friska och har jobbats hela tiden. Jag har kört nedåt 1,18 med flera, och de kommer tjäna fina pengar nästa år. Egna uppfödningarna Superstar (e Super Arnie-Zorraya Star) och Scarelli (e Meadow Road-Sekina) ser bra ut. Sedan har jag köpt en helbror till Nordgubben som heter Norden.
Travtränare med egen uppfödning. Har du inte problem med att få tiden att gå?
Nej, verkligen inte. Just uppfödningen är väl mitt enda fritidsintresse. Jag och frun umgås mer med hästar än med folk, så ibland känner man sig lite asocial. Vi tänker häst hela tiden, men det krävs hårt arbete för att lyckas och det är med glädje vi går till stallet varje dag. BO MÅNSSON

SPORTEN

Mer läsning

Annons