Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bladet från munnen

ÖRNSKÖLDSVIK. Ångermanlands Fotbollförbunds ledning har rest till Teneriffa för planeringskonferens.
Men i dessa tider behövs styrelsen onekligen på hemmaplan. Det knakar ju betänkligt i leden apropå dommarkommitténs plötsliga och oväntade avhopp.
Och nu väljer ledamoten Stefan Dahl att ta bladet från munnen.

Annons

När ÖA-sporten i går berättade om samarbetsvårigheterna inom Ångermanlands Fotbollförbund (läs styrelsen och domarkommittén) valde flertalet av det inblandade att inte kommentera situationen.

Nu är läget annorlunda. Sedan förbundsordföranden Bernt Lindström lämnat sin version kring den uppkomna situationen anser Stefan Dahl, en av fem avhoppare från domarkommittén, att det inte finns någon anledning att hålla tyst längre.
Jag vill inte på något sätt medverka till någon pajkastning, men samtidigt är det viktigt att ingen går och tror att vi inom DK är oense på något vis, säger Stefan.
Bakgrunden till de inre stridigheterna inom förbundet är följande:
Domarkommitténs ordförande, Tage Edström, Mellansel, har av personliga skäl valt att kasta in handduken och kliva av uppdraget. Edströms, och övriga i kommitténs förslag, var att lösa situationen med att utse Stefan Dahl till tillförordnad ordförande mandattiden ut det vill säga fram till nästa årsmöte. Förslaget innebar dessutom att Edström skulle sitta kvar i DK, men enbart som ledamot.

En lösning som sent omsider förkastades av styrelsen, men hänvisning till att förbundets stadgar inte tillåter den typen av organisationsförändringar.
Vi har bara lämnat fram ett förslag på hur vi kunde tänka oss att bedriva arbetet vidare. Märkvärdigare än så var det inte och vi hade uppskattat om styrelsen direkt hade meddelat sin ståndpunkt, säger Dahl och fortsätter:
Om styrelsen anser att jag inte är kapabel att ta över efter Tage hade vi uppskattat om vi blivit informerade om det på ett tidigt stadium. Då hade vi förmodligen fått igång en dialog då hade vi sluppit undan mycket av det här strulet.


Man kan alltså tolka det här som ännu ett bevis på bristande kommunikation?
Ja, så kan man uttrycka det.
Men anledningen till meningsskiljaktigheterna måste rimligtvis bottna i mer än bara att DK:s förslag inte får gehör hos förbundsstyrelsen?
Ja, visst. Det är mycket mer komplicerat än så och det är många situationer som gjort att vi hamnat där vi är nu. Ett möte med ÅFF, där initiativet kommit från dem på ett tidigt stadium, hade gjort läget betydligt mer gynnsamt.
Kan du ge ett exempel på det du kallar kompliserat?
Ja, det finns personer som gärna snackar bakom ryggen och inte uppträder på det sätt man kan förvänta sig. Dessa människor har fått ett förvånansvärt stort utrymme.

Vad händer nu. Hur funderar ni inför framtiden?
Tidigare var vi inne på att försöka träffa styrelsen på ett stormöte och prata ut ordentligt. Men efterhand har vi insett att personerna som vi verkligen vill resonera med inte kommer att dyka upp.
Så ÅFF:s domarkommitté är ett avslutat kapitel, åtminstone, för dig?
Ja, i det här läget gagnar det varken oss eller ÅFF att vi fortsätter. Med tanke på det som hänt finns det ingen anledning att driva igenom det arbete som vi planlagt.
Men du fortsätter väl att döma fotboll?
Absolut. Jag ser fram emot en ny säsong i division II.

Fotnot: Ordförande i domarkommittén (DK) väljs i samband med förbundets årsmöte. Övriga ledamöter väljs inte i demokratisk ordning istället är det DK-ordförande som själv utser sina medarbetare.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons