Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvärliga förhållandenÖSS dominerade under första SM-dagen • Fredrik Nordin i delad ledning

Örnsköldsvik. I går inleddes jakten på SM-medaljerna på Örnsköldsviksfjärden för segelbåtarnas IF-klass.
Regntunga skyar och dåliga vindar var dock nära att orsaka en rejäl flopp första tävlingsdagen.
– Vi hade en väldig tur som kunde genomföra två race idag, säger tävlingsledaren Enar Lundh.

Annons

Det rådde tristast möjliga seglarväder den inledande SM-dagen.
Inför den första seglingen blåste det svag nordostlig vind vilket gjorde att man fick lägga starten vid Moälvsutloppet för att runda vid Noås utanför Järvedsstranden.
Det gick bra men sedan kom regnet på allvar och det blev stiltje i flera timmar, säger Enar Lundh, som trots allt var nöjd med dagen med tanke på de besvärliga förhållanden som rådde.
Vinden kom sent om sider och vände till nordlig, mellan två och fyra sekundmeter vilket räckte för att klara av ytterligare ett race.

CARLSSON DISKADES
De stora hemmaframgångarna uteblev i den första seglingen även om Fredrik Nordins femteplats är fullt godkänt. Nils Virving från Stockholms SS vann överlägset.
Tyvärr diskades Anders Carlsson för tjuvstart sedan de varit lite för heta över linjen innan skottet small.
Dagens andra segling blev betydligt roligare med ÖSS-ögon sett.
Anders Carlsson tog omedelbart revansch för den nesliga diskningen. Han prickade starten perfekt och hittade vägen till ledning som han höll racet igenom.
Det som såg ut som en solklar seger blev dock till en liten rysare in mot målet då klubbkompisen Fredrik Nordin som hela tiden skuggat ledarbåten fick bättre fart i sista länsen och var endast en båtlängd efter i mål.
Det går aldrig att slappna av, man är orolig ända tills man hör målskottet, säger Anders Carlsson och får medhåll av de båda gastarna.

SÄMSTA DAGEN FÖR SEGLING
Trots segern blir det marigt att ta slutsegern även om man får räkna bort det sämsta loppet.
Ja, jag räknar med att det är kört nu, säger Carlsson, även om han inte på något sätt har gett upp.
Det var många frusna seglare med stela fingrar som kom i hamn efter de två deltävlingarna.
Det är den klart sämsta dagen för segling hittills i år, konstaterar den duktige ÖSS-seglaren som har fem SM-guld i IF-klassen på meritlistan.
Hemmabåtarna firade som sagt stora framgångar i det andra racet med inte mindre än sju ÖSS-båtar bland de tio första. Förutom de två första blev Dick Westman fyra och Gabriel Ögren sexa.
I delad ledning efter två seglingar är också Fredrik Nordin, ÖSS tillsammans med Pontus Rosberg, Bosö BK, och Stockholmaren Nisse Virving trea.
Just Fredrik Nordin med Jens Nordin och Fredrik Hörnfeldt i båten har så här långt övertygat stort och blir intressanta att följa fortsättningsvis.

BIRGER BYSTRÖM

Mer läsning

Annons