Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättring på senare tid - Modo Hockeys ungdoms- verksamhet får relativt högt betyg

ÖRNSKÖLDSVIK. ÖA-sportens granskning visar att Modo Hockey bedriver sin ungdomsverksamhet på ett förhållandevis bra sätt.
Klubben klarar, till stora delar, av balansgången mellan bredd- och elitverksamhet.
Men det finns självklart skönhetsfläckar.

Annons

Lagidrott i allmänhet är ingen lätt situation. För att det ska fungera måste någon eller några nöta reservbänken och den gallringen är i många fall en tämligen besvärlig och känslig fråga.
Det oavsett om det handlar om gärdsgårdsserien eller högsta ligan.

Ständiga tankar
Och det blir ännu känsligare då det handlar om lagidrott på ungdomsnivå. Vilka ska tvingas till vila? Hur viktigt är det att vi vinner och vilket socialt ansvar har vi mot barnen? Vems pappa blir argast när sonen inte får spela och vem har full förståelse för vår laguttagning?
Det är tankar som nästan ständigt rör sig i huvudet på ungdomsledaren han eller hon, som inget hellre vill än att allt ska fungera och att alla inblandade ska vara nöjda och glada.
Modo Hockey bedriver sin verksamhet efter principen: matchresultat ska inte prioriteras i pojklagen, det vill säga upp till 15 år. Undantaget stavas distriktsmästerskap som inleds då spelarna är i 12-årsåldern. En inriktning och en policy för att på smidigaste sätt och efter hand växla över från bredd- till elitverksamhet.

Lämplig nivå
En nivå som känns lämplig för många. Plantskolan vill ju ständigt få fram nya talanger, framtida elitseriespelare en slags garanti för Modo Hockeys fortsatta framgångar i ishockeyns högsta nationella serie.

Eller finns det andra syften med ungdomsverksamheten?
Bara ett sätt att tjäna pengar (lokalt aktivitetsstöd, medlems- och träningsavgifter reds. anm.) och sprida god PR, anser några.
Och hur väl fungerar Modos verksamhet? När fick klubben senast fram en elitseriespelare ur de egna leden? Är Pierre Hedin, född 1978, det senaste exemplet?

Jobbar klubben verkligen på rätt sätt?
Ja, i grova drag så tycker jag nog det. Min uppfattning är att, åtminstone under de senaste tre åren, har det blivit betydligt bättre. Generellt tror jag att kvaliteten på Modos träningar är hög och att det råder en god disciplin. I likhet med många andra klubbar utnyttjas istiderna maximalt, säger Per Forsberg, tidigare elitspelare och numera hockeyförälder och seniotränare i KB 65.
Han är kritisk till att gallringen till stora delar sker i 12-14-årsåldern och propagerar istället för elitträning i Modos regi samtidigt som talangen från grannklubben kan vara kvar i sin moderförening.

Fråga om hantering
Och han har synpunkter på hur gallringen genomförs. Bland annat på vilket sett man följer upp och motiverar spelare som inte klarar kvalitetskraven. Och han får stöd av många andra föräldrar som ÖA-sporten varit i kontakt med:
Hur hanteras spelaren som söker sig till Modo i tron att det ska öka chanserna för att få spela Sverige-pucken, TV-pucken och komma in på hockeygymnasiet? Är han medveten om att han kanske bara får spela med Modo i ett år? Blir han informerad om det? Jag tror inte det, säger Forsberg och fortsätter:
Om man påstår att en ökad träningsdos är den enda anledningen till att spelare slutar gör man det väldigt enkelt för sig. Det är inte hela sanningen och det vet alla som är inblandade i det här.

Enligt Forsberg, med flera, bör ungdomsverksamheten kring ett elitklubb som Modo Hockey ses i ett större perspektiv. Det är hela distriktets angelägenhet där samarbete mellan klubbarna bör vara självklart.

Ett eget race
Enligt många kör Modo ofta sitt eget race, vilket bland annat får till följd att klubben har fler än ett lag i samma åldersklass. Och för att få bra motstånd, deltar med ett yngre lag i en serie för äldre.
Då finns ibland en strävan i övriga klubbar att slå Modo till varje pris. Och för att vinna utnyttjas regeln med ett par äldre spelare i laget.
Det är då, i en ungdomsserie, man får se killar som väger 20-30 kilo mer än många av motståndarna. Jag tror inte att det finns någon som tycker att det är positivt, säger Per Forsberg.

ULF EKLUND

Mer läsning

Annons