Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backlund avgjorde för Småkronorna

Sverige vann premiären i junior-VM i ishockey med 3–1 mot Finland.
Men det satt hårt åt – mot motståndaren som varit en mardröm för Sverige i JVM-sammanhang.

Annons

Att Sverige brukar ha svårt för Finland är ingen hemlighet. Den senaste svenska JVM-segern mot finländarna kom för 15 år sedan, 1993 i Ostrava.

Därefter hade lagen mötts sju gånger:

Finland hade vunnit sex av mötena, ett JVM-möte hade slutat oavgjort.

Men i år har Sverige varit starkare, och i höstas blev det svensk seger i båda träningsmatcherna mot Finland – 7–3 i en turnering i augusti och 4–0 i ytterligare en turnering i november.

Den här gången, i premiären i Ottawa, avgjorde Sverige först efter 19.20 av den tredje perioden. Mikael Backlund – en av Sveriges giganter vid JVM i fjol, då Sverige tog silver – gjorde 3–1-målet i tom kasse sedan Finland tagit ut målvakten Harri Säteri i jakten på en kvittering.

Målet kom med en pust av lättnad för ett svenskt lag som tidigt såg ut att gå mot en relativt enkel seger i premiären. 1–0 fixade Färjestads Marcus Johansson efter 9.15 i första perioden, och 2–0 gjorde Skellefteåbacken David Rundblad drygt tre minuter senare.

Sedan kom låsningen.

I andra perioden reducerade Finland till 1–2 genom Toni Rajala, och i den tredje perioden krävdes det ett flertal mäktiga räddningar av Brynäs målvaktstalang Jacob Markström innan Sverige kunde avgöra.

Sveriges nästa match i JVM spelas natten mot måndagen, mot Slovakien. Därefter väntar sedan Lettland på måndag kväll, svensk tid, och Ryssland på onsdag.

I den andra gruppen spelar Kanada, Kazakstan, Tjeckien, Tyskland och USA. Gruppsegrarna går direkt till semifinal, tvåan och trean till kvartsfinal.

Mer läsning

Annons