Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backar upp de andra

MYCKLING. De kom till Själevad som forward respektive mittfältare.
Och slog igenom - som backar.
Camilla Nyberg och Johanna Engwall är två doldisar som alltid gör sitt jobb. Utan att uppmärksammas.

Annons

Själevads damlag är fyllt av fotbollsprofiler. Ett drygt dussin spelare med olika roller, allt för att nå gemensam framgång. Ändå är det endast ett fåtal som får den uppmärksamhet de förtjänar.
Camilla Nyberg och Johanna Engwall hör inte till dessa. På söndag premiärspelar de i damettan mot en av seriefavoriterna AIK.
Man börjar bli van, skrattar Camilla, under fjolåret mycket stabil libero, angående sin anonyma tillvaro i SIK.
Lagkompisen Engwall var säker högerback. De gånger som de båda figurerade i media kan dock räknas på en hand.
Om vi vinner en match med 2-1 är det nog lätt att man bara minns målen framåt. Det är ju de som räknas, förklarar Johanna och Camilla fyller i:
Dessutom gör vi nog inget direkt spektakulärt.
Att befinna sig lite i skymundan är inget de båda tycker är särskilt jobbigt. De menar att det mest är en mediagrej. Att de ändå själva känner när de gjort bra ifrån sig.
Samtidigt finns det en och annan riktig fördel med att inte vara i allas blickfång hela tiden.
Om man gör en skitmatch är det kanske inte lika många som märker det, säger Camilla och skrattar stort innan hon tillägger:
Men visst är det kul att få beröm när man förtjänar.

BLIR INNERBACK
Liberosysslan skötte hon med den äran i fjol, Nyberg. I år ska hon ta ett steg fram i planen och bli markerande back. Ett steg i offensiv riktning. Eller i rätt riktning, om man ser till hennes tidigare karriär.
Jag hade aldrig spelat back innan jag kom till Själevad. I Domsjö spelade jag forward.
För Engwall gällde ungefär samma sak, med den skillnaden att hon huserade som mittfältare i Arnäs.
Jag fick spela back för första gången mot Umeå IK och då spelade jag bra. Sedan dess har jag inte fått spela på någon annan plats.
Under förra säsongen släppte SIK in 31 mål på 18 matcher i damettan. Ett resultat som kanske inte skrämmer många seriekonkurrenter. Majoriteten av dessa mål gjordes dock under våren, när Själevad höll på att spela ihop sin nykomponerade backlinje. Under hösten var laget tätare.
Johanna och Camilla ser båda fram emot en ny säsong. Det är otroligt skönt att det äntligen kör i gång. Jag har längtat ända sedan vi slutade i höstas, som Engwall uttrycker det.

GRUBBLAR INTE
Då, i höstas, missade man en plats i allsvenskan med ett ynka plusmål. Om Umeå södra hade skjutit i mål i stället för i stolpen under slutminuterna mot Alvik, hade Tommie Andersson och hans damer spelat allsvensk fotboll i år. Så nära var det.
Det är inget man grubblar över nu. Vi har ett bättre lag i år och nu börjar vi med AIK på söndag, säger Camilla.
Både hon och Johanna tror på en rolig säsong. De nämner bland annat backlinjen, att många nu fått ytterligare ett år på sig att vänja sig med sina lagkamrater.
Framåt har det aldrig varit några problem för SIK.
Jennie Dahlberg och Therese Larsson är båda pålitliga målskyttar, och dessutom har man några mittfältare i Malin Hörnqvist, Anja Steen och Sanna Frostevall som brukar spä på siffrorna.
Det är i defensiven man ska bli ännu bättre. Och förutsättningarna ser goda ut. Nu slipper SIK lägga så mycket tid på att få spelarna att lära känna varandra. Detta ska minska antalet insläppta mål; framför allt under våren.

TVÅ OPTIMISTER
Serien är fyra matcher längre i år. Det borde räcka långt om vi inte släpper in fler mål än i fjol, funderar Camilla högt.
Johanna är mer optimistisk:
Vi borde kunna hålla oss runt ett mål bakåt i snitt.
Räcker det till serieseger?
Det borde det göra. Det beror på hur många mål vi gör framåt också, säger de båda.
Kommer ni göra några mål?
Tveksamt. Jag får inte ens gå upp på hörnor, skrattar Johanna.
Jag har redan gjort ett, säger Camilla med en aning stolthet i rösten.
De båda ser fram emot söndagens premiär borta mot AIK.
Doldisarna Nyberg och Engwall. JIMMIE NÄSLUND

SPORTEN

Mer läsning

Annons