Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Årets VM-guld var stort”

Första säsongen med Alligator Malans i Schweiz förde han laget till både liga– och cupseger. I våras avgjorde han VM–finalen och tog sitt fjärde VM–guld. Martin Olofsson, världens bästa innebandyspelare, är nu hemma i Örnsköldsvik på semester och vi har fått en pratstund med honom.

Annons

Martin Olofsson lämnade förra säsongen ÖSK för att pröva lyckan i Schweiz och Alligator Malans. Och efter en kanonsäsong i alplandet har han inga planer på att flytta hem och spela för moderklubben.

Hej, Martin. Hur är läget?
Det är bara bra, skönt med sommarlov. Det är härligt att vara hemma i Sverige.
Vad gör du i sommar?
Så lite som möjligt (skratt). Nu i början har jag sett mycket fotbollsVM, annars gör jag inte så mycket. Strosar på stan bara.
Du blev schweizisk liga och cupmästare redan första säsongen i Alligator Malans.
Ja, det var helt över förväntan. Alligator har visserligen alltid varit med och krigat i toppen, men aldrig vunnit något. Sportsligt var det succé för klubben.
På innebandyplanen har det uppenbarligen gått väldigt bra för dig. Hur har det annars varit att anpassa sig i Schweiz?
Det är klart att det tar ett tag att anpassa sig när man byter land. Men så fort man kommer in i språket så går det bra.
Jag är inte den första utlänningen i klubben så Alligator är jätteduktiga på att ta emot utlänningar och att fixa grejer runt omkring. Det har de gjort väldigt bra.
Nästa säsong får du Joakim Bäckström som tränare. Hur ser du på det?
Det blir jättekul, vi är väldigt bra kompisar och det blir skoj att få en svensk tränare.
Jag tycker att Jocke gjorde rätt som åkte. Jag tror att han hade ångrat sig senare om han tackat nej.
Vad kan en svensk tränare tillföra schweizisk innebandy?
Det blir inte så svårt för Jocke, som får komma till ett topplag. Då är du redan före alla andra lag.
Men självklart kan en svensk tränare tillföra mycket, speciellt taktiskt. I Schweiz spelar man nu man mot man - det vi i Sverige spelade för tio år sedan. Jag har sagt till Jocke att han ska lära laget spela det zonspel vi gör i Sverige.
Du vann VM i år, för fjärde gången. Hur rankar du årets guld?
Jag jämför dem två och två. VM på hemmaplan i Globen och det i år i Hartwall Arena var två mäktiga saker och de är de absolut största. Årets guld var stort.
Du avgjorde finalen med ett hat trick. Kan du beskriva känslan när slutsignalen gick?
Den absolut bästa känslan var att jag fick avgöra. Att jag satte 64 på straff var en underbar upplevelse och det är därför jag håller på med innebandy att få vara med om något sådant.
Men sedan när slutsignalen gick var det underbart att fira med laget. Den stunden av lycka är extra stor.
Vilket smäller högst: VMguldet eller den schweiziska dubbeln?
Det är olika känslor, jag har aldrig varit med och vunnit något i ett klubblag. Det är speciellt när man har kämpat tillsammans en hel säsong och vunnit.
I VM brukar vi alltid vara storfavoriter, men nu var Finland lite av favoriter till finalen, så känslan att vinna då var både lättnad och glädje. När jag vann i Schweiz var det bara ren glädje.
Sverige har sökt VM 2006 är du med då?
Jag får se hur länge jag spelar innebandy, och hur länge jag spelar i Schweiz. Jag spelar inte kvar i Schweiz ända till 2006. Ligan där måste utvecklas lite mer, men den har tagit ett stort steg.
När får vi se dig i elitserien igen?
Jag får se. När jag spelat färdigt i Schweiz får jag se om jag fortfarande tycker det är roligt med innebandy, det tar mycket tid med resande och sådant.
Men blir det i ÖSK:s tröja i så fall?
Jag har inte svarat på den frågan. Även ÖSK har varit på mig och frågat, men jag har ett år kvar på mitt kontrakt med Alligator och efter det så får jag se om jag fortsätter.
Framtiden ser lite oviss ut för ÖSK - vad tror du om "Klubbens" framtid i elitserien?
Det ser lite tungt ut, ja, men det var likadant när jag och några till flyttade. Alla trodde att det skulle gå tungt, men de gjorde det ju bra den här säsongen när de slutade tia. Alla tror att det ska gå tungt nu igen, men om de klarar det här året så tror jag att ÖSK kommer att bibehålla ett bra lag framöver.
Men det måste till resurser om det ska gå. JON HÄGGQVIST

SPORTEN

Mer läsning

Annons