Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Arenan är jätteviktig”

Han är vd för Holmen Kraft, ordförande i Modo Hockey och nu också invald i Svenska Ishockeyförbundets styrelse. Vi fick en pratstund med Åke Eklöf innan han tar semester.

Annons

Det sägs att Åke Eklöf kan vara reserverad, att han inte berättar något i onödan för media och att han väntar med att göra vågen innan han kollat bokslutet både en och två gånger.
Men kanske är det för att det snart är semester som Åke öppenhjärtigt pratar om Modo Hockey, sin kommande roll i förbundet, svensk ishockeys framtid och planerna på den nya arenan. Framförallt arenan ligger Åke väldigt varmt om hjärtat.
De som känner mig säger att jag är reserverad, men den här gången är jag optimistisk från början. En ny arena är bra för Modo Hockey, men jätteviktig för Ö-vik.

Hej, Åke, semester snart?
Jajamän, den börjar nästa vecka. Jag har tänkt att ta fem veckor, med några kortare avbrott.
Och då blir det semester från hockeyn också?
Nja, det ska ju inte vara så mycket aktivitet just nu. Men jag ska se ispremiären den 15 juli, det kan jag ju inte låta bli.
Nu är du också invald i Svenska Ishockeyförbundets styrelse och sitter på flera stolar. Hinner du med?
Ja, jag spelar ju inte golf (skratt).
Vad känns som det viktigaste du skulle vilja ta upp i förbundet?
Att vi tillsammans ska jobba framåt för svensk ishockey. Att vi inte bara ska se på vårt eget. Det primära är att jobba åt svensk ishockey i stort, men vi ska också se till elitverksamheten. Jag är så förankrad att jag kan både elit och bredd.
Och det är två skilda verksamheter?
Man ska särskilja dem, men eliten stöttar bredden.
Elitserien då, vad vill du förändra?
Serieupplägget, vi bör ha en en liknande konstruktion som i Finland. Jag vill se en skyddad liga, men den ska inte vara stängd underifrån.
Det absolut jobbigaste för en klubbledare är hotet av degradering. Därför måste en klubb skyddas och få tid på sig att slussa in nya spelare. Men jag vill inte att ligan stängs underifrån. Det är viktigt.
Kan en skyddad liga vara räddningen nu när lönekostnaderna bara blir större?
Ja. Vi skulle behöva hitta en lösning som skyddar klubbarna ett antal år. Då skulle klubbarna kunna satsa på unga spelare och det är bra på sikt. Jag tror heller inte att en sådan åtgärd sänker kvalitén på elitserien. Kanske får den en törn, men vi ska jobba långsiktigt.
Men det här är inget nytt, det har diskuterats en längre tid.
Något annat?
Jag skulle föredra några färre landslagssamlingar. I dag är de uppe i 70 dagar per år. Men det handlar också om ekonomi för förbundet.
Modo kan komma att ha nio utlän-ningar i truppen nästa säsong. Det är många, eller hur?
Vi är tvungna att se till att vårt lag håller hög nivå även nästa säsong. Men givetvis är vår målsättning att trappa ner på sikt. Jag hade gärna sett att vi bara haft ångermanlänningar i truppen.
Förresten så räknar jag inte våra danskar som utlänningar (skratt). Det sägs ju också att vi har en dansk tränare, men han är ju skåning.
Elitmatcherna, då?
Jag tror att publiken vant sig vid många matcher. De vill nog se hockey en eller två gånger i veckan.
Jag har förstått att du vill ha den nya arenan?
Den är bra för Modo Hockey, men jätteviktig för Ö-vik. Det här är en investering för att göra staden intressant, och arenan är en enormt viktig pusselbit för Ö-viks framtid.
Om fem år måste vi göra något radikalt med Kempis. Bland annat behöver vi mer loger för att höja standarden. Byggs det nytt så håller det sig fräscht mycket längre.
Men det är kommunen som måste vara beredd att satsa?
Ja, annars blir det inget. Inget stöd från kommunen, ingen hall, så enkelt är det. Dessutom har kommunerna i Karlstad, Linköping och Luleå gått in och stöttat. I Luleå renoveras Delfinen för 70 miljoner kronor.
Jag hoppas kommunen ser värdet i en ny ishall. Ishockeyn ger ju så enormt många bieffekter i Ö-vik och Modo Hockey förknippas verkligen med staden. En ny arena är en upprustning för hela Örnsköldsvik. Den skulle ge staden en bra ålderdom, och den ligger också rätt tiden med Botniabanan.
Och ju mer vi betalar spelarna, desto större skatteintäkter för kommunen. Men vi ska försöka hålla ned lönerna (skratt).
Hur blir Modo Hockeys roll i arenan?
Om det här går vidare bildas ett arenabolag där Modo är ensam ägare till en början. Vi skriver då ett hyresavtal för de första fem åren, men vi måste naturligtvis veta om hyran går runt för oss.
Okej, vi glömmer arenan. Vad tror du annars om Modo Hockeys framtid?
Vi har pengar och det är det otroligt skönt att falla tillbaka på. Men ögonblicksbilden är inte lika ljus. Arbetsbudgeten för nästa år är fem miljoner kronor back.
I år fick vi in transfersummor på fem miljoner, vi nådde final men ändå gjorde vi bara en och en halv miljon i vinst. Det är lönekostnaderna som stuckit iväg.
Men vi har råd att ta något tufft år om det kniper.
Är Modo Hockey ett elitlag om tio år?
Ja, om vi sköter våra kort. Och det vore på tiden att vi blir mästare igen.
Är Åke Eklöf ordförande i Modo Hockey om tio år?
Nej, men jag sitter i alla fall ett år till om jag inte blir avsatt.

PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons