Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anton utmanareliten på touren

/
  • Sollefteås Anton Lindblad har överraskat i vinter och får nu chansen att mäta sig med de bästa i Tour de Ski.

Sollefteå Skidklubb gjorde ett riktigt fynd när man kontrakterade Anton Lindblad inför den här säsongen.
För 22-åringen med rötterna i Göteborg är på god väg att etablera sig i A-landslaget och nu väntar det största äventyret hittills i karriären – Tour de Ski.

Annons

– Det här vågade jag inte ens drömma om innan säsongen började. Men självklart är jag glad över att jag får den här chansen, säger Anton Lindblad.

Han är i gott sällskap och kör för Sverige i denna prestigefyllda tourtävling tillsammans med Emil Jönsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Anders Södergren, Daniel Richardsson, Lars Nelson och Calle Halfvarsson.

– Inget dåligt gäng precis, säger han och skrattar.

Hade något sagt att Anton skulle en plats i Tour de Ski-truppen för ett par månader sedan hade nog ingen tagit det på allvar. Men han har blixtrat till ordentligt några gånger, både nationellt och internationellt.

– Premiären i Bruksvallarna gick riktigt bra men sedan blev det platt fall i Gällivare under världscuppremiären. I Kanada senast däremot gick det bra igen även om det kändes lite surt när jag körde omkull i slutet av loppet och missade semifinalen i sprinten.

– Men resultaten sammantaget i Kanada var nog det som blev avgörande för att komma med till Tour de Ski.

Touren - den sjunde i ordningen - inleds i tyska Oberhof på lördag och avrundas med målgång på toppen av Alpe Cermis i Val di Fiemme på trettondag jul. Där emellan tävlar de också för första gången i Val Müstair, Schweiz, som är hemorten för regerande mästaren Dario Cologna.

Totalt är det över 130 elitåkare från 18 nationer som på 9 dagar tävlar 7 gånger:

– Det här är tävlingar där jag kan köra helt utan press och slå ur underläge. Jag har inte satt upp något specifikt mål för hela tävlingen utan siktar på att få till det riktigt bra i något enskilt lopp.

Tidigare har Anton gjort sina bästa resultat i sprint, men i Kanada visade SSK-åkaren att han håller bra klass även på distans.

– Efter 23:e platsen på 15 kilometer i Kanada vet jag att jag kan åka bra på distans också. Men trots allt känner jag mig lite tryggare i sprint så det är väl ändå där som jag har mina bästa möjligheter.

Fotnot: SVT sänder från alla 7 tävlingar på touren.

Mer läsning

Annons