Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ankan” tror att guldet hamnar i Karlstad

ÖRNSKÖLDSVIK. Goliat mot David, jättefavoriten mot säsongens överraskningsgäng.
Färjestad mot Modo i bäst av fem matcher.
Och för en gång skull är alla experter överens. Färjestad vinner – förmodligen med 3–0 i matcher.
ÖA-sporten har synat de båda lagen i sömmarna och till vår hjälp har vi tagit Anders ”Ankan” Parmström, expertkommentator på Canal +.

Annons

Målvakter
Färjestad missade guldet ifjol, mycket beroende på svagt målvaktsspel. Därför handplockade tränaren Bengt-Åke Gustafsson Martin Gerber, schweizisk landslagsmålvakt. Gerber har varit lysande säsongen igenom. Ska Modoiterna få hål på Gerber måste man komma nära honom och få sidoförflyttning på schweizaren.
Då det gäller Modo så är det dagsformen som avgör. Många har fokuserat på att Modo inte har någon uttalad förstemålvakt, men det som glöms bort är att laget har seriens bästa målvaktspar.
E Ankans kommentar: Gerber har varit nummer ett hela säsongen. Hirsch och Lundström har gjort fina matcher, men ibland har de drällt in pucken. Klart plus för Färjestad.
Backar
FBK har en fantastisk mix då det gäller offensiv och defensiv. Sergei Fokin, Erik Kakko och division I-förvärvet Per Lundell ger försvaret stadga där Fokin är ledaren i box play. Mats Trygg, Thomas Rhodin och Greger Artursson är tre av elitseriens vassaste backvapen offensivt sett.
Också en bra mix där framförallt Pierre Hedin tagit ett enormt ansvar såväl offensivt som defensivt. Andreas Pihl är Modos svar på Fokin och kommer att få enormt med istid i numerärt underläge. Ska Modo vara ett hot i finalserien så måste framförallt Richard Lintner kliva fram. Han var väldigt anonym i semifinalen mot Frölunda. Däremot har Pelle Hållberg varit bra i slutspelet.
E Ankan: Tyckte från början att det var FBK:s svaga punkt, men backarna har imponerat. Andreas Pihl har imponerat stort och Pierre Hedin och Lars Jansson har varit stabila i defensiven. Däremot har spelare som Lintner vacklat. Litet plus för FBK.
Centrar
OS-resenärerna Jörgen Jönsson och Mathias Johansson kommer att dra ett tungt lass i poängkungen Ulf Söderströms frånvaro. Färjestad har det otroligt bra ställt på centersidan och även Rickard Wallin kan gå in och ta en spelförarroll.
Mikael Wahlberg har haft ett riktigt svagt slutspel så här långt, men istället har Stefan Öhman och framförallt Miroslav Hlinka klivit fram. Hlinka har varit helt sensationell i slutspelet om man jämför med vad han presterade i grundserien. Lägg därtill Janne Öbergs defensiva arbete.
E Ankan: Färjestad har två OS-centrar och en blivande sådan i Per Bäcker. Bäcker är i vissa delar i spelet bättre än Söderström. Jag gillar Mikael Wahlberg som är smart och vågar slå en passning parallellt med linjen, med precision dessutom. Plus för FBK.

Ytterforwards
Oj, det vimlar av stjärnor i FBK:s trupp. Laget har en enorm bredd med tanke på att spelare som Marcel Jenni och Marko Jantunen ofta återfunnits i fjärdekedjan.
Också här är det gott om målskyttar och matchvinnare. Peter Högardh har inte varit lika het i slutspelet som i grundserien, men istället har killar som Mattias Weinhandl och Magnus Wernblom klivit fram på allvar.
E Ankan: Båda lagen har likvärdiga spelare med fria roller. Båda har också många matchvinnare och jag är imponerad av Wernbloms tåga. Jämnt skägg.
Tränare
Bengt-Åke Gustafsson har det yttersta ansvaret men bollar idéer med rutinerade Kulon Lennartsson och Tommy Samuelsson. De kör också med ett modernt ledarskap där spelarna får ta mycket ansvar själva.
Jim Brithén har visat sig vara en riktig vinnare och har verkligen vågat släppa fram de offensiva krafterna hos Modo. Och i bakgrunden står hockeyanalytikern Pirro Alexandersson och viskar kloka ord.
E Ankan: Jag tyckte att Brithén var passiv i den fjärde semifinalen men i den avgörande matchen gjorde han ett jäkligt bra jobb. Bengt-Åke har ju knappt behövt coacha den här vintern.
Form och skadeläge
FBK har fått vila en vecka och slitna spelare har fått rehabilitera sig. Självförtroendet är på topp efter sju raka slutspelssegrar. Poängkungen Ulf Söderström missar finalserien, knäskadad, och det är en jobspost. Modo har spelat fyra matcher mer än FBK och vissa spelare dras med småskador. Å andra sidan har Modo matchtempo i sig, något man ska kunna utnyttja i den första finalmatchen.
Nyckeln
Modo måste vinna första matchen i Kempehallen, annars blir det defilering för Färjestad. Skulle Modo ta ledningen i matchserien så får FBK för första gången spela under press.
E Ankan: Modo har inte råd att förlora i Kempehallen och laget måste spela sin typ av ishockey. Laget har inte precis varit skickligt på att spela på resultat. Färjestad har fått vila och jag tror att det är bra för dem att börja på bortaplan, då slipper de spela under press. Det som talar för FBK är deras spel i numerära över- och underlägen. Jag tippar 31 i matcher till Färjestad.


PER HÄGGLUND

Mer läsning

Annons