Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångermanland först att arrangera total-SM

Annons
Ångermanland först att arrangera total-SM

Ångermanland blir först med att arrangera ett totalt orienterings-SM.

Mästerskapet 2004 blir också det renaste.

- Det kanske passar, men till det får vi återkomma, säger Bertil Nordin, ordförande i SM-gruppen, vid en pressträff på Ulvön på tisdagskvällen.

Storevenemanget är uppdelat på tre helger, 4-6 juni, 14-17 augusti och 20-22 augusti.

Arrangerande föreningar är Kramforsalliansen, Lugnviks IF, OK Branten, Brännans IF, OK Nipan, Sidensjö IK, Skogslöparna och OK Nolaskogsarna. Alla fyra kommunerna finns med i SM-bilden.

- Det ser vi positivt på, att det blev så i slutändan, säger Ove Bylund, välkänd ledarprofil Brännans IF.

Från början var SM-tävlingarna i Ångermanland inbokade i september. Men då avgörs VM i Sverige (Västerås) och programmet fick göras om.

- Men det är vi nöjda med, det är bättre för oss. I september kan det vara grisväder, säger Bertil Nordin i den SM-grupp som också omfattar Stig-Gunnar Bylund, Brännan, sekreterare, Gustav Krigh, OK Nipan, Harry Forsgren, OK Nolaskogsarna, Anders Lundgren, Ådalsklubbarna, och Per Anders Westin, Sidensjö IK, kassör.

Den samlade SM-veckan omfattar sprint, lång, klassisk distans, nattorientering, kortdistans och budkavle. Sprint ska testas redan i höstens SM i Västmanland, men då i form av direkta finaler. 2004 blir det både kval och finaler.

1998 antog Svenska Orienteringsförbundet en miljöpolicy.

SM-arrangörerna i Ångermanland kan gå ett steg längre genom att följa Håll Sverige Rents kriterier för miljödiplomering.

- Det kanske passar, säger Bertil Nordin lite hemlighetsfullt. Men till det får vi återkomma.

De 25 kraven innebär bland annat att följa miljöbalken, utbilda funktionärer, avfallshantering och transporter.

Det var för tre år sedan som Ångermanland fick en förfrågan från SOFT att arrangera SM 2004. Ett halvår och nio möten senare tackade man ja.

Sedan dess har SM-gruppen hållit 14 möten och två årsmöten.

- Vi har jobbat några år för att få till det här, säger Bertil Nordin.

Ångermanland hoppas dra nytta av att Sverige arrangerar VM samma år.

- Det känns som att vi kommer med i det suget, säger Ove Bylund. SM-tävlingarna blir också direkt avgörande vilka löpare som får representera Sverige i VM. Det har förbundskapten Signar Eriksson lovat oss.

Ångermanland har också några egna större tävlingar fram till SM: våren 2003 arrangeras en tävlingshelg med hela svenska eliten påplats. Brännan startar 29 maj med elitserien i den nya distansen games. Eliten springer både kval och final under samma dag. Sedan fortsätter OKN i Örnsköldsvik med en sprint 30 maj och dagen därpå elitseriefinal (klassisk distans) i Skogslöparnas regi.

- Tre värdetävlingar med mycket hög status, betonar Ove Bylund.

Men genrep på SM-banorna är inte tillåtet.

- Banorna är avlysta sedan två år tillbaka, berättar Bertil Nordin.

Enligt reglerna får de tävlande inte ha kännedom som innebär fördel mot konkurrenterna.

- Förhoppningen är att alla våra elitlöpare ska vara med, men här måste vi första komma överens med våra klubbar, säger Nordin.

Främst får juniorerna i elitsatsningen "Elektro/Sandberg" försvara äran.

- Det är där vi hoppas på en eller annan topplacering.

Orienteringen tappar deltagare i hela Sverige.

- Vi har bra ungdomsrekrytering men svårt att behålla dem och en smal topp. Vi hoppas att SM ska vara bra PR för orienteringen i Ångermanland, säger Bertil Nordin.

Klirr i kassan vore heller inte fel.

Inte i klass med de fyra-fem miljonerna från Femdagars 1994.

Största utgiften är att ta fram kartor, men här får man ekonomiskt bidrag från kommunerna. Intäkterna är anmälningar, logi, lotteri och sponsorer.

- Det ska bli ett plus för varje arrangörsförening. Ett rejält plus om vi jobbar ordentligt, säger Ove Bylund.Olle LarssonMer läsning

Annons