Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amatörtränaren Henrik i toppform

Kallt i skrivande stund. Förhandssnacket domineras av temperatur och banförhållande. Enligt prognoserna skall det i alla fall vara lite mildare när du läser detta. Grusbanan är hård men förhoppningsvis inte alltför stum ikväll. För närvarande inga programändringar. Lokala köldknäppar kan ställa till det för långväga gäster. Transporthinder en ganska vanlig strykningsorsak vid den här tiden på året.

Annons


Amatörtränaren Henrik Lindqvist bor granne med Solänget. Henrik är numera helt återställd efter den allvarliga incidenten i samband med skoning som inträffade för några år sedan. Han meddelar att han inte dras med några sviter alls efter olyckan och att han, för att använda travspråk, har toppform för dagen. Selar ut hästar i båda Hästägarekannorna ikväll.
Superposition (lopp 3/V5-1) är enligt den förre ägaren missgynnad av lång distans. Men jag delar inte den uppfattningen. Hästen är väldigt stark och jag hävdar att den långa distansen skall vara en fördel. Hästen har genom hela karriären haft stora problem att hålla sig fräsch men han har aldrig varit så juste som nu. Formen är riktigt bra och senast spurtade han väldigt bra över upploppet. Det är lite negativt att banan är så hård men innerspåret känns något bättre och han har inga problem att gå med hakar i skorna. Jag är optimist!
Portello står på tur för seger. Senast sprang han mest och ställde vilket berodde på trampskador han först ådrog sig i lopp och sedan i samband med en skentur. Jag körde lätta intervaller med honom igår och då kändes han bra. Distansen är passande och han skall räknas tidigt. Jag tror att loppet står mellan Nordpilen, Hugo Tabac och Portello. Den av dem som sköter sig och går felfritt vinner väl, funderar Henke.
Skellefteåtränaren John Östman gästar banan med två hästar. En med chans och en helt utan...
Mr Last (lopp 5/V5-3) såg jag av en slump när förre ägaren var inne med honom på banan. Han visade fin fart sedan han blivit rädd för traktorn. Annars var hästen hopplös så de bestämde sig för att köra honom till slakt. Då köpte jag honom mest på skoj för 5.000 kronor och resten är som en saga. Han var duktig som tvåa på Solvalla men blev sedan lite down efter en tuff hemresa. Nu känns han på gång igen och har uppåtform, det blir en riktigt bra häst med tiden. Han möter mera rutinerat motstånd den här gången men är kvick från början och skall streckas på V5-kupongen, konstaterar Östman.
Ching Messer (lopp 7/V5-5) har rätt förutsättningar med voltstart, rätt distans och perfekt smygläge. Han kan knipa en liten peng, inte mer!
Mats Sandin är så kallad A3-tränare i Boden. Han är proffstränare men får alltså inte köra lopp. Lejer i tur och ordning Ulf Ohlsson, Lennart Nygren och Ulf Bäckman när han gör den långa resan med tre svårbedömda hästar.
Wind Of Sunshine (lopp 2) skall helst vara med därframme direkt. Börjar annars vakna till liv igen, och han var ruskigt bra vid den här tiden ifjol då han bland annat vann på Solvalla. Han fungerar inte sommartid. Motståndet skrämmer inte och det är som sagt läget emot, det är inte säkert att han tar i härifrån.
Queen Love (lopp 4/V5-2) gick till Stig H Johansson efter Bodenstarten i juni men hon fungerade inte alls hos honom. Nu har vi tagit hem henne och hon känns okey i jobben men har inte gått något tuffare test. Senast blev hon för ivrig och vräkte sig i galopp. Lite svårbedömd för dagen men om hon fungerar fullt ut räcker hon bra i klassen.
Pam West (lopp 7/V5-5) känns bra i jobben men har inte fungerat i loppen på slutet. Hon är beroende av att få rätt resa och det är läge för det den här gången. Hon skall ha en god möjlighet att spetsa och trivs bäst där eller i dödens. Åtminstone när det handlar om kort distans. I ledning får hon gå i det tempo hon själv vill. Hon är humörbetonad men känns som min bästa chans ikväll, meddelar Sandin.
Ulf Bäckman sadlade plötsligt om och har numera inga hästar i träning. Livet som catchdriver passar utmärkt och förutom att Ulf har det riktigt bra för dagen, går det också bättre än någonsin. 61 årssegrar är elva fler än det tidigare rekordet från ifjol och i år landar Bäckman på i runda slängar två miljoner kronor inkört. Tvåa i championligan på Solänget med en seger mindre än Jan Norberg och så här kommenterar Bäckman kvällens uppsittningar;
Noble Riverside (lopp 2) har varit ifrån väldigt länge. Han tävlar inte sommartid på grund av allergiproblem men är bra i grunden och kan duga i detta gäng.
Alv Herebutleft (lopp 3/V5-1) känns enligt ägaren bra i jobben igen. Han är inte distansgynnad men går till mål om han är helt fräsch, hästen är rejäl. Senast han provade lång distans galopperade han i ledning in på upploppet. Normalt slår han kanske inte bakhästarna men vi kör väl så långe det går...
Running Creek (lopp 5/V5-3) höll för djäkligt bra när jag vann med honom på Umåker i oktober. Det blev tokkörning om ledningen och ett tag trodde jag inte att han skulle komma i mål. Han verkar särskilt gynnad av ledningen och jag kör för den positionen. En fidus.
Nordpilen (lopp 6/V5-4) har inte riktigt fungerat på slutet och senast galopperade han helt omotiverat. Nu har han fått ladda om ett tag och visst har han kapacitet för seger. Hästen är klart gynnad av lång distans.
Pam West (lopp 7/V5-5) är en humörhäst som jag tar ledningen med. En fidus som skall streckas på kupongen.
Kalleri (lopp 10) har jag aldrig kört. Men vi får väl hoppas att det finns liv i championmatchen och visst vore det roligt att bli champion så här på ålderns höst, säger Ulf Bäckman och skrattar. B-O MÅNSSON

SPORTEN

Mer läsning

Annons