Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amamoo stannar kvar

/
  • William Amamoo kör en säsong till hos Härnösands FF. Gemenskapen inom laget är en viktig orsak till att han tänker genomlida ännu en försäsong i minusgrader.
  • William Amamoo, Härnösands FF

Han hade anbud från både utlandet och svenska klubbar högre upp i seriesystemet. Men målvakten William Amamoo, 28, har bestämt sig:
– Jag stannar och spelar för Härnösands FF en säsong till. I år kom jag upp i ungefär 50 procent av min kapacitet – jag vill visa mer.

Annons

När Härnösands FF värvade målvakten William Amamoo pratades det om det var en orolig själ man valt som sista utpost i startelvan. Siffran över antalet tidigare klubbar som nämndes var sexton.

– Nej, så många är det inte totalt. Härnösand var min tolfte klubb.

Men tillägger snabbt:

– De allra flesta gångerna var det inte jag som ville bryta upp och byta klubb, utan det har varit min agent som velat få till nya transfers, berättar 28-årige William Amamoo när vi träffas efter lunch en bedårande vacker höstdag i Härnösand.

Underskriften på kontraktet för säsongen 2014 är inte nedplitad än, men sedan ett drygt år tillbaka agerar Amamoo sin egen agent.

– Med tanke på vilka fina människor som leder HFF så räcker det med att vi är muntligt överens och att vi tagit i hand på det. Papperen ordnar vi med i veckan, säger den ghanafödde målvakten som hittat något i HFF han inte stött på förut under fotbollskarriären.

En oerhört stark gemenskap inom laget.

– När du spelar som proffs i de höga ligorna så är alla så upptagna med att visa hur bra de själva är och att de är bättre än övriga. Där går alla hem till sitt så fort träningen är slut. I HFF har Niclas (Hälldahl, tränaren) och Göran (Dahlberg, allt-i-allo) i stället skapat känslan av att vi är en enda stor familj. En familj som stöttar och bryr sig om varandra.

– Där är nyckeln till att vi presterat så bra som lag som vi gjort. Jag har dock bara kunnat visa ungefär 50 procent av min kapacitet på grund av skador och för dålig försäsongsträning, medger William.

William erkänner faktiskt att ett par matcher hade han normalt avstått.

– Men Niclas har övertygat mig om att det skulle kunna gå – och det har det gjort. Han har betytt jättemycket för mig i år tillsammans med Leif Nordkvist som kom in som målvaktstränare efter ett tag.

Men det var riktigt kritiskt från början.

– Min första tanke när jag stod och frös på de första träningarna i mars var; "här blir jag inte kvar länge". Nu har jag i stället tackat nej till anbud från Ungern och från andra svenska klubbar högre än division 2 för jag trivs så otroligt bra med klubben. Jag och min sambo värdesätter verkligen att vi inte behöver bryta upp och flytta igen.

Förhoppningar inför 2014?

– Att Niclas hittar en lika bra tränare som han varit själv, men jag litar på honom. Jag hoppas också att Ni kan få se mig spela på 100 procent nästa säsong, eller åtminstone 70-80, och att vi kan vara med och slåss om seriesegern. Jag tänker i alla fall förbereda mig med riktigt hård träning, mest spänst, berättar Amamoo som låg bakom att hans lillebror Nick kom och förstärkte HFF efter sommaruppehållet.

– Vill HFF ha honom tillbaka skall jag göra vad jag kan, säger han och ler stort.

William Amartey Amamoo

Född: 4 april 1985

Var: Accra i Ghana.

Klubbar: Liberty Professionals, Dawu Youngsters. Heart of Lions, FC Farul Constanţa (Rumänien), Syrianska FC, Sopron FC (Ungern), Vasalund, Telecom Egypt Etasaalat (Egypten), Vasalund, Hapoel Petah Tikva (Irsrael), Floriana FC (Malta), Degerfors, Härnösand.

Landslagsmeriter: En A-landskamp för Ghana.

Mer läsning

Annons