Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

164 kilometer löpning på vulkanö väntar för Emelie

/
  • Drygt 30 timmars springande uppdelat på fyra etapper – det är vad som väntar Emelie Forsberg och de andra på startlinjen i Diagonale des Fous på den vackra vulkanön La Reunion.
  • Emelie Forsberg efter målgång i hennes längsta tävling dittills. Drygt 12 timmar tog 10-milsloppet i Vail för drygt två veckor sedan.Foto: www.irunfar.com
  • Så här ser banprofilen för 164 kilometersloppet Diagonal des Fous ut. De röda platserna i

Emelie Forsberg, 27, från Härnösand är en av världens bästa kvinnliga extremlöpare. Hon vann Ultra Skymarathon-serien 2013 och slutade tvåa i Skyrace-cupen.

– Men den här tävlingen vet jag inte om jag kommer att ta mig i mål i, skriver hon inför veckoslutets 16,4 mil långa strapats tvärsöver över vulkanön La Reunion utanför Madagaskar.

Annons

Det finns olika samlingsord för vad 27-åriga Emelie Forsberg med rötterna i Härnösand tävlar i sedan säsongen 2012.

Ultralöpning, extremlöpning, skyrunning eller skymarathon. Ett som är säkert är dock att det gått spikrakt uppåt för Emelie.

– Jag har själv svårt att förstå hur mycket som hänt sedan mitt första tävlingsförsök i april i fjol. Nyligen tog jag mig igenom ett 100-kilometers lopp – och nu skall jag försöka mig på ett 100-mile (164 kilometer), skriver Forsberg på sin blog.

Dessutom har det blivit så att när Emelie deltar är hon automatiskt en av favoriterna. Efter en titt på årets säsong vittnar om varför.

För två veckor sedan sprang hon hem Ultra Skymarathon-serien genom att vinna finalen i Vail, ett lopp över 10 mil på mellan 3000-3800 m över havet.

– Men jag kom för dåligt förberedd, jag fick slita väldigt ont. Det märkte jag nu i Italien. Benen ville inte alls gå lika fort som jag ville, skriver Emelie efter tredjeplatsen i Limone Extreme Skyrace – 2,4 mil upp och nedför branten med mot Gardasjön.

Den tävlingen fungerade som uppladdning inför hennes absolut tuffaste utmaning hittills som "skyrunner", Diagonale des Fous över 100-mile på vulkanön La Reunion utanför den afrikanska ön Madagaskar.

Namnet på tävlingen kan fritt översättas som "Galningarnas diagonal". Den startar strax innan midnatt natten mot fredag och målgången beräknas ske tidigt på söndag.

Det kommer att bli någonstans mellan 30-35 timmars effektivt tävlande uppdelat på fyra etapper. De senaste dammästarna har noterats för 31:43:05, 31:48:50 samt 33:03:17.

– Hoppas jag har förståndet att bryta i fall skaderisken blir för stor, skriver hon.

Ifjol klarade 1364 deltagare av de 164 kilometrarna med hela 9917 meters höjdskillnad totalt. Den sista i mål höll på drygt 65 timmar.

Ja, så kan man ju också spendera en weekend...

Mer läsning

Annons