Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

13 mils löpning längs dalar och berg - i helgen avgörs High Coast Ultra

Efter succén i High Coast Ultra i fjol med såväl deltagar- som banrekord är det på fredag dags igen. Drygt 130 deltagare är anmälda till det 129 kilometer långa kraftprovet längs Högakustenleden.

Annons

- Fantastisk roligt. I år har vi flera riktigt duktiga ultralöpare anmälda så det blir en spännande tävling, säger arrangören Jörgen Sundqvist.

Årets upplaga blir den fjärde i ordningen och loppet har vuxit i en rasande takt sedan jungfruloppet 2013 - då ställde endast tre löpare upp till den långa distansen. När startskottet ljuder över Örnsköldsviks torg vid midnatt på fredagkväll kommer 57 löpare att springa iväg mot en av de tuffaste utmaningar Ångermanland har att erbjuda.

– Det är ett väldigt ovisst lopp med många potentiella segrare, säger Sundqvist som ändå vill lyfta fram Mia Thomsen, IF Linnéa, som favorit i damernas långa distans och Johan Johansson, Sportsgym, i herrarnas dito.

Så här såg det ut vid starten när fjolårets High Coast Ultra skulle avgöras - i år väntas än fler deltagare då tävlingen slår deltagarrekord.

Utöver de osjungna hjältar som bestämt sig för att ta sig an det långa loppet kommer 72 löpare att ställa upp i High Coast Ultras kortare lopp. En sträcka som mäter 75 kilometer och till för dem som känner att de inte riktigt bemästrar den absoluta utmaningen. Startskottet för dessa löpare går på lördagsmorgonen klockan 09,00 med Skule som startpunkt. I fjol förärades High Coast Ultra priset "Årets arrangör 2015" av Ångermanlands friidrottsförbund - en utnämning som indirekt ställer krav på arrangörerna att leverera även i år när deltagarrekordet är ett faktum.

– Det krävs en hel del från vår lilla arrangörsförening för att kunna säkerställa service-, transport-  och säkerhetsfrågor för alla löpare som rör sig 13 mil under ett drygt dygn.

129 kilometer sträcker sig loppet - men asfalt och jämnt underlag? Glöm det. Här en del av sträckans underlag, en riktig utmaning för de 130 deltagarna.

För att garantera att alla nödvändiga arrangörs-kriterier fullföljs har HCU anlitat ett flertal lokala idrottsföreningar som kommer att finnas längs sträckan för att ge alla löpare bra och nödvändig service.

Bland de drygt 130 anmälda är, så klart, de flesta från Sverige men i startlistan finns även löpare från Danmark, Finland, USA, Tyskland och Albanien. Målgången sker vid Höga Kustenbron under lördags-eftermiddagen.

Mer läsning

Annons