Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Splitvedsjäntor och andra kvinnor i Ramvik

Ett gammalt foto från 1920-talet på splitvedsjäntor vid Ramviks sågverk var en av de lärorika upptäckterna som Högsjö PRO läsecirkel gjorde i sitt sökande efter minnesvärda kvinnor längs den gamla Ramviksvägen. Splitvedsjäntor var kvinnliga stuveriarbetare som ofta fick lasta lättare virkesslag för att de var smidigare och snabbare än männen på att lasta i de trånga utrymmena på båtarna.

Nära Ramviks sågverk låg bad och tvätteri. Protokoll från Föreningen Högsjö Bad- och Tvätteriinrättning säger: ”Behovet av en sådan inrättning är synnerligen stort då flertalet av familjer i orten sakna medel att för egen del kunna ordna bad- och tvättstugor och därigenom har det synnerligen besvärligt”. 1940 invigdes inrättningen, som inte bara tjänade Ramviksborna utan skolbarn från hela kommunen. I läsecirkeln mindes flera hur tanterna Ljungström, Märta Bylund och Alma Hedlund grundligt skrubbade barnen där de satt i zinkbaljorna och sedan föstes in i den heta bastun.

Efter Ramviksvägen går att följa postens utveckling. Det började hemma hos föreståndare Hilma Rosina Alinda Sundin 1891 men redan 1893 kunde postkontoret flytta in i den nya järnvägsstationen. 1949 flyttades kontoret till Gammelvägen 51 med Caijsa Stattin som föreståndare i nära 40 år. Ramviksposten sista flytt gick 1969 till det nybyggda centrumhuset i Hälledal, där dess 110-åriga historia avslutades år 2001.

I 1900-talets Ramvik fanns många kulturkvinnor. I nuvarande Nya Magasinet Gammelvägen 96 bodde Frideborg Timan, kvinnan vid pianot när det visades stumfilm i Ramviks Folkets Hus. På samma adress startade Ramviks Kammarteater 1954. Marie-Anne Conde övergav Stockholm och en framgångsrik karriär för att starta Sveriges första fria teatergrupp i Ramvik. Tillsammans med sin man, Rolf Tourd, spelades över 100 föreställningar i deras vardagsrum. De lade grunden till Länsteatern i Västernorrland och genomförde en helt unik kulturgärning i norra Sverige. I andra ändan av Gammelvägen där den möter väg 90, fanns senare på 1990-talet också en kulturell storhet – Sopranen på Salem. Under några år bodde den världsberömda operasångerskan Margareta Hallin i missionskapellet, där vi midsommartid 1993 kunde se och höra henne i hennes operatolkning av Strindbergs ”Fröken Julie”.

Mer om kvinnorna längs gamla Ramviksvägen finns att se på utställningen på Ramviks Bibliotek under november – december, öppet onsdagar kl 15-19. Med meröppet-kort kan man besöka denna förträffliga biblioteksfilial varje dag!

Berit Wiklund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel