Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Splittringen djup i regionfrågan: "Uppenbart vi inte ska norrut"

Sundsvall står inför ett ödesmättat vägval.
Redan före storregionförhandlingarna visar sig en djup splittring.
– Vi behöver skapa en norrländsk region, säger kommunalrådet Peder Björk (S).
– Det är uppenbart att vi inte ska blicka norrut, säger oppositionsrådet Jörgen Berglund (M).

Turerna kring regionfrågan har varit många: Senast för några år sedan gick planerna på en norrländsk storregion mellan Sundsvall, Ånge och Jämtland i stöpet.

Nu blossar debatten upp igen.

Som ST tidigare berättat tar landstingspolitikerna 2017 över makten från staten om den regionala tillväxtpolitiken i hela Västernorrland. Ett besked som får statsvetare att varna för risker med "bypolitik" – där Medelpad ställs mot Ångermanland.

Insändare: Nu lägger vi ner Västernorrland

2019, eller senast 2023, tas nästa steg. Då handlar det om att förändra gränser – med i grunden nära 400 år på nacken.

Bakgrunden är att regeringen vill att dagens 21 län och landsting ska delas in i ett mindre antal så kallade storregioner. Orsaken är att utmaningarna i dagens samhälle bättre kan organiseras i större regioner, enligt regeringens bedömning.

Läs också: Ånge dras mer och mer mot Sundsvall

Nu är frågan alltså åt vilket håll Sundsvall söker sig – för att nå sin utvecklingspotential. Och här går meningarna isär.

Kommunalrådet Peder Björk står i den ena, röda, ringhörnan:

– Vi behöver skapa en norrländsk region som till geografin är betydligt större än den vi försökte med förra gången. Det tror jag är väldigt viktigt, inte minst utifrån att de utmaningar som vi står inför när det gäller hälso- och sjukvården nu är ännu större än sist. Med det som utgångspunkt tycker jag att vi behöver kraftsamla i norra Sverige och stärka kopplingen till Umeå universitetssjukhus.

Landstingen i Västernorrland och Jämtland har det väldigt tufft ekonomiskt. Kan det finnas en risk att det blir en centralisering av sjukvård till Umeå?

– Just av den anledningen att vi har tuffa utmaningar tror jag tvärtom att det finns mycket starka skäl till att samordna i en större norrländsk region. På så sätt kan vi säkra upp en betydligt bättre hälso- och sjukvård för framtiden.

Oppositionsrådet Jörgen Berglund står i den blåa hörnan:

– Vi tror inte på en storregion bestående av norra Sverige, det vore olyckligt. Jag tror att man bland annat ska diskutera utifrån funktionella arbetsmarknadsregioner. Det är ganska tydligt att vi reser oftare söderut än norrut, att vi oftare reser västerut än norrut. Om man frågar Sundsvallsborna tror jag att de flesta har ärenden söderut i första hand.

Du ser inget problem om Örnsköldsvik skiljs från Västernorrland?

– Nej, Örnsköldsvik har varit ganska tydliga med att de gärna vill gå norrut mot Umeå och det tycker jag är ganska naturligt. Om vi nu ska rita om de här gränserna, som är ganska gamla, ska vi väl tänka till. Jag tycker inte att vi ska stirra oss blinda på hur vårt län ser ut just nu. Jag skulle gärna se att vi blickar söder- och västerut. Men vi ska ha med oss större delen av vad som i dag är Västernorrland. Jag tror det att vore väldigt olyckligt om Sundsvall och Härnösand skulle tillhöra olika regioner.

Samtidigt står det klart att Gävleborg kan splittras. Om länet går norrut vill Gävles avgående kommunalråd Jörgen Edsvik (S) och Sandvikens kommunalråd Peter Kärnström (S) skilja sina respektive kommuner från länet – och istället gå ihop med Uppsala, rapporterar Gefle Dagblad.