Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spice kan spåras i urin

Annons

Nu kan den syntetiska drogen spice spåras i urin.

Fast Rättsmedicinalverket medger att deras metod inte kan upptäcka alla varianter av drogen.

Redan 2009 narkotikaklassades sju substanser i spice, så kallade syntetiska cannabinoider. Men det har varit svårt att bevisa att någon använt drogen.

Nu har Rättsmedicinalverket (RMV) hittat ett sätt att spåra de nedbrytningsprodukter i urinen som drogen förvandlas till.

Den nya metoden har använts sedan i början av september.

Sedan dess har vi fått in ett par hundra prover från polisen och Kriminalvården, säger Arne Eklund, kemist vid RMV till TT.

Det finns stor mängd olika syntetiska cannabinoider varav ett tjugotal är narkotikaklassade i Sverige. Ytterligare upp till 15 cannabinoider är klassade som hälsofarlig vara.

Och än så länge går det inte att hitta alla substanser i spice som är narkotikaklassade eller klassade som hälsofarlig vara.

Tyvärr är vi inte riktigt där ännu, säger Eklund.

Trots att inte alla varianter av spice kan hittas med den nya metoden är polisen ändå nöjd och kallar det för ett genombrott att drogen nu går att spåras i urinprov.

Vi har nu möjlighet att tidigt gå in och upptäcka, lagföra och kanske stoppa ett begynnande missbruk, säger Kent Rosengren, kommissarie vid Rikspolisstyrelsen.

Mer läsning

Annons