Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelskickliga backar ska ge guld

Offensiva, spelskickliga och storväxta.

Småkronorna har backkvartetten som kan göra skillnaden i guldjakten.

Det gäller att vi kliver fram i egen zon och tar för oss. Det tänker jag göra i alla fall, säger Skellefteåbacken Tim Erixon.

Adam Larsson, nyss fyllda 17, Tim Erixon, 19, David Rundblad 19 och Oliver Ekman-Larsson, 18.

NHL-laget Detroit Red Wings scout, Håkan Andersson, tvekar inte när han räknar upp småkronornas viktigaste spelare.

Är inte de fyra och målvakten Jacob Markström i högform så är vi rökta. Forwards är jämnbra med de andra lagen. Men Jacob och de här backarna är något extra. Jag tror inte att något annat land har fyra så spelskickliga och bra backar. De slår öppnande passningar som vänder spelet snabbt, säger Andersson.

När TT för berömmet vidare blir reaktionen blandad.

Superlöftet Adam Larsson skruvar mest på sig när han får höra att han, enligt Andersson, är "en större talang än Victor Hedman".

Kul att höra, men nej, det kan jag inte säga att jag är. För han är en riktigt bra spelare, jag vill inte klassas med honom, säger Larsson självkritiskt.

Men Tim Erixon tycker att Detroitscouten har rätt.

Vi har absolut en stor talang i backuppsättningen med spelskickliga backar. Men vi får ta mycket ansvar nu när vi inte har lika defensiva backar som förra året, säger han.

Backkvartetten gillar att ta sig fram till motståndarmålet också.

Jo, vi gör rätt många mål men vi är fyra offensiva backar, så det säger väl sitt. De andra tre är skickliga framför mål. De har ett bra skott, då rullar det in någon puck ibland, säger Adam Larsson.

Och det är ett bättre lag som jagar guld den här gången, hävdar Tim Erixon, som var med i JVM förra året men då fick se hälften av matcherna från läktaren på grund av magsjuka:

Vi har ett spelskickligt och vassare lag nu. Det är ganska många som har gått högt i draften, som varit duktiga en lång tid i landslaget och elitserien. Sedan har vi Markström i målet, det är viktigt, säger Erixon.

TT: Förra året kändes det som att ni förlorade guldet i kampen framför målen?

Ja, det gäller att vara het där, inte vika en tum. Det är där som matcherna avgörs. När det blir så pass tajta matcher så är det oftast skitmål som avgör.

Därför har småkronorna tränat extra i höst på just den detaljen.

Vi var ju bland annat över till Kanada för att få tuffa matcher så att vi skulle vara vana vid det. Det är ändå mindre rinkar, allt går snabbare, det smäller och tacklas mer runt burarna. Men det är bara kul. Jag gillar spelet på små rinkar och när det smäller, det är kul med heta matcher, förklarar Adam Larsson.

Målsättningen är given, nu bara ska det bli guld, säger backkollegan Erixon.

Absolut. Det är inget att hymla med. Vi har väldigt stor chans på guld, så självklart siktar vi så högt som möjligt.