Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spektakulärt slut för filmade pianon

/

Ett brinnande piano hänger 40 meter ovanför Ångermanälven. Flammorna slickar klaviaturen och den svarta röken drar bort mot öster.
Fredrik Högberg är fullt upptagen med att dirigera filmkamerorna och alla medhjälparna. Snart ska pianot, hans piano, falla fritt mot isen.

Annons

Det är onsdag och duggregnet silar ned över Hammarsbron utanför Nyland. Halva vägbanan är avspärrad och både på bron och ute på isen står små flockar av människor.

Några har riggat upp filmkameror av olika storlekar och typer, andra ägnar de sista febrila minuterna åt att spraya instrumenten med svart färg, ytterligare andra försöker beräkna nedslagsplats och säkerhetsavstånd.

I dag ska pianon explodera.

Orkestreringen är enkel. En lyftkran, fyra pianon och en tramporgel. Och bensin, mycket bensin.

Fredrik Högbergs tredje filmprojekt till den stora multimediakonserten "Ice Concerto", med premiär i november, är en spektakulär happening. Instrumenten ska släppas från kranen ett och ett – det första brinnande, de andra fyllda med bensin.

Allt filmas med höghastighetskameror och Fredrik Högberg har donerat sina egna pianon för ändamålet.

– Det känns underbart. Jag blev ändå aldrig någon vidare pianist, säger han.

"Ice Concerto" är en blandning av dans, musik och film. Premiären äger rum i november i Umeå med bland annat världspianisten Niklas Sivelöv och Norrlandsoperans symfoniorkester under ledning av Rumon Gamba.

Pianot snurrar sakta i vinden. Fredrik Högberg fixerar det med blicken, väntar på exakt rätt tillfälle.

Nu!

Han trycker på signalhornet och pianot kopplas loss. Under ett par hisnande sekunder faller det ljudlöst för att sedan krascha mot isen i ett hav av flammor. En avskedsfest för ett instrument som gått från att vara hemmets dyrbara stolthet till att skänkas bort gratis eller kastas på soptippen.

– Pianot får vara med om en sista, fantastisk, grej. Det får dö på ett värdigt sätt, summerar Fredrik Högberg.

Annons