Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spararna flyr tillväxtländer

Annons

Tillväxtländerna backar och många sparare har bytt bort de fonderna mot annat. Att se över sitt sparande är bra, men att överge tillväxtmarknaderna kan vara fel val.

Fonder som investerar i tillväxtländer har backat 6,4 procent i genomsnitt hittills i år, och miljarderna har strömmat ut trots rekordsparande i fonder som helhet i Sverige.

Det är en våg av försäljningar, inte bara i Sverige, säger Marcus Ehrenpreis, vd på Fondmarknaden.se.

Lägre tillväxt i Kina, som får en spilleffekt på andra länder, och en låg global efterfrågan på råvaror är några av förklaringarna.

Det är klart att Europas och USA:s baksmälla efter finanskrisen påverkar tillväxtländerna, säger Günther Mårder, sparekonom på Nordnet.

Men att överge tillväxtmarknaderna nu är fel, anser båda.

Är man kortsiktig kanske man ska gå ur, annars är det ett gyllene tillfälle att handla för det är väldigt låga värderingar, säger Marcus Ehrenpreis.

Han tycker inte att man på lång sikt behöver oroa sig för turbulensen på marknaden just nu. I grunden är många av ekonomierna sunda och medelklassen växer.

Günther Mårder är inne på samma linje.

Att gå in i USA nu är lite väl sent, det har redan varit en stor uppgång. Gå emot strömmen och våga investera på de marknader många har flytt, säger han.

Mer läsning

Annons