Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparande märks inte på Nobelfesten

Annons

Utvecklingen av Nobelstiftelsens tillgångar - till största delen placeringar i aktier - har inte varit bra de senaste åren. Inför årets Nobelfestligheter tvingades stiftelsen därför dra i bromsen.

Den kanske tydligaste effekten är att prissumman i år sänks från tio till åtta miljoner kronor. Raka motsatsen mot stiftelsens vd Lars Heikenstens ambition att priset minst ska öka med inflationstakten. Det kommer inte att ske de närmaste åren, trots att årets resultat "definitivt" hamnar på plus.

Förutom prissumman så kapas kostnaderna för själva Nobelveckan. Men det tror Lars Heikensten inte "märks överhuvudtaget, annat än i storleken på fakturorna".

Leverantörerna har helt enkelt sänkt priset.

En del tror jag ser det som ett privilegium - det gör jag själv - att få jobba med de här sakerna. De flesta är beredda att bjuda till, om jag säger så, för att det här ska kunna fortsätta.

Han är skeptisk till att låta personer gå in med pengar i själva Nobelstiftelsen, även om en del redan i dag är donationer. Däremot är han mer öppen för att sponsring av kringaktiviteter, som föreläsningar och det planerade Nobel Center i centrala Stockholm, även kan ge stiftelsen tillskott.

Mer läsning

Annons