Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara och slösa

När sparande lönar sig så dåligt är det svårt att få fler att skaffa sig en buffert. Medelsvensson skulle behöva betydligt mer pengar på banken.

Politiska stjärnskottet Annie Johansson, som av många lyfts fram som en av huvudfavoriterna till att ta över som ordförande i Centerpartiet efter Maud Olofsson, slog häromdagen ett slag för bättre villkor för sparande.

I en debattartikel i Dagens Nyheter argumenterade Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson förtjänstfullt för ett grundavdrag på kapitalinkomster. Johansson konstaterade bland annat att skattesatsen för kapitalinkomster är hög i ett internationellt perspektiv och att dagens system, med generösa avdrag för lån men höga skatter på ränteinkomster, uppmuntrar människor att låna, men inte att spara.

Annie Johansson konstaterade i sin debattartikel att Centerpartiet hoppas få stöd från de andra borgerliga partierna i frågan. Ja, varför skulle C inte kunna få det?

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman, professor Carl B Hamilton, har redan lanserat ett förslag om sänkta ränteavdrag och sänkt skatt på kapitalinkomster (när förslaget lades fram i början av året vann det dock inget gehör hos övriga allianspartier).

De moderata riksdagsledamöterna Henrik von Sydow och Johnny Munkhammar har motionerat till sitt partis stämma om bättre villkor för sparande för låg- och medelinkomsttagare.

Och varför Kristdemokraterna skulle motsätta sig en reform som gör att ”verklighetens folk” kan spara mer är svårt att se.

Faktum är att det i dag är alldeles för lätt att skuldsätta sig i Sverige, men också alldeles för svårt att bygga upp ett eget sparande värt namnet. Den förre statssekreteraren Dick Kling har i ett antal skrifter bland annat böckerna ”Tryggare kan alla vara” och ”Radhusproletärer och ombudskapitalister” visat hur ojämlik förmögenhetsfördelningen är i Sverige. Alldeles för få personer i Sverige har pengar undanlagda och en oförutsedd utgift på 5 000 kronor har så många som vart fjärde hushåll svårt att hantera.

Det är dock inte bara för att bättre kunna klara av oförutsedda utgifter som svenskarna behöver större förmögenheter. Det handlar framför allt om frihet.

Hur många människor kan i dag använda de sparade slantarna på banken som grund för att göra ett karriärbyte? Hur många har tillräckligt mycket sparat för att kunna starta ett aktiebolag? Hur många kan bläddra i sina bankpapper och känna att de har sparat tillräckligt inför ålderdomen för att inte bara klara livets nödtorft utan också få lite guldkant på tillvaron?

Med pengar på banken blir man mindre beroende av stat och arbetsgivare, så att förbättra förutsättningarna för sparande är i grunden en frihetsreform. Det tycker man att även rikshushållaren på finansdepartementet, Anders Borg (M), borde uppskatta.

Den borgerliga regeringen borde därför underlätta för låg- och medelinkomsttagare att skapa sig en buffert.

Det svenska folket måste inte bara få behålla mer av sina intjänade pengar, man måste också få se att staten faktiskt uppmuntrar sparande mer än lån.

Anders Rönmark