Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spara inte mer i ladorna

Det är svåra tider i europeisk ekonomi. Spanien slår rekord i arbetslöshet och hoppet om en snar vändning är litet. De hårda sparpaketen stjälper mer än hjälper.

Även i Sverige går det knackigt. Det råder massarbetslöshet, som enligt regeringens prognos kommer att fortsätta ligga på över åtta procent även nästa år.

Finansminister Anders Borg fortsätter ändå att betala av på den redan låga statsskulden. Den låg på osunt höga 80 procent av bruttonationalprodukten (BNP) 1995 och är nu nere på 32 procent.

Målet är att pressa ner den till 21 procent om fyra år. EU:s mål är att statsskulden inte får vara högre än 60 procent, men många länder har betydligt större skulder.

Även Socialdemokraterna vill spara. För Magdalena Andersson är överskottsmålet heligt.

I målet slås fast att det offentliga Sverige ska spara en procent av BNP över en konjunkturcykel. Hon tävlar med Borg om vem som är bäst på att ta ansvar, och just nu leder hon tävlingen.

Det gamla talesättet att den som spar han har sitter djupt rotat hos både M och S. Men de har glömt att sparkapitalet kan och bör användas när det krisar rejält. Varför ska man annars spara i ladorna?

Göran Persson som införde det finanspolitiska ramverket med överskottsmål och strikta budgetregler har tänkt om. I en intervju i Dagens Industri frågar han varför vi ska ha ett offentligt svarande i ett läge där statsskulden är låg och konjunkturen samtidigt är svag.

Han hävdar att det pågår en enorm förmögenhetsuppbyggnad i staten. Persson efterlyser i stället investeringar för att få fart på ekonomin och pressa ned arbetslösheten.

Han har helt rätt och det är bara att hoppas att Magdalena Andersson lyssnar på den förre partiledaren. Magdalena Andersson kan gärna också lyssna till LO-ekonomerna som i veckan lanserade ett klokt och kraftfullt stimulanspaket.

Hushållens konsumtion är viktig för att hålla uppe sysselsättningen. LO vill därför satsa 15 miljarder kronor på att höja barnbidragen och a-kassan, vars tak inte har höjts på över tio år.

30 miljarder i statsbidrag till kommuner och landsting skulle ge en permanent och efterlängtad förbättring i den av sparkrav hårt trängda vården, skolan och omsorgen.

Sist men inte minst vill LO-ekonomerna precis som Göran Persson satsa mer på att renovera och bygga vägar, järnvägar och bostäder. Sådana investeringar blir snabbt lönsamma, eftersom byggjobb även skapar andra jobb.

Ambitionen måste sättas högt av Socialdemokraterna. Om målet om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 ska nås krävs en radikal ekonomisk politik. Att tillfälligt plocka pengar ur de välfyllda ladorna är en klok och nödvändig åtgärd.

Peter Franke