Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spanskt kongress-ja till aborter

Legaliseringen av aborter i Spanien rycker närmare. På torsdagen körde parlamentets underhus över protesterna från katolska kyrkan och den konservativa oppositionen.

Förslaget om att tillåta aborter, framlagt av premiärminister José Luis Rodriguez Zapateros socialistiska regering, stöddes av 184 ledamöter i kammaren, som har 350 platser. Det går nu vidare till senaten för omröstning.

Enligt förslaget ska aborter på den havandes begäran kunna ske fram till den 14:e graviditetsveckan och fram till 22:a veckan om moderns hälsa är i fara eller om det är allvarliga problem med fostret. Det är i linje med vad som gäller i de flesta andra EU-länder.

I dagsläget tillåter spansk lag abort enbart efter våldtäkt, om fostret är skadat eller om kvinnans mentala eller fysiska hälsa äventyras av att graviditeten fullföljs. Hot mot kvinnans hälsa är det skäl som oftast åberopas för att motivera aborter i Spanien.

Både landets mäktiga katolska kyrka och högeroppositionen i Folkpartiet (PP) har med hetta motsatt sig en lagändring. Den spanska biskopskonferensens ledare sade inför kongressomröstningen att aborter är ett brott och att ledamöter som röstade för förslaget skulle synda.

Socialistregeringen gick på torsdagen med på att ta bort förslagets mest kontroversiella punkt: att 16-åriga flickor skulle ha rätt att avsluta en graviditet utan sina föräldrars samtycke.