Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spanskt blufföretag igång igen

För några år sedan härjade det spanska blufföretaget European City Guide i trakterna. Nu är det dags igen. Flera Härnösandsföretagare har fått "erbjudanden" som kan stå dem dyrt.

Det spanska företaget erbjuder småföretagare en reklamplats i katalogen European City Guide. Problemet är bara att villkoren och priset är gömt i det finstilta, så det som ser ut att vara ett gratiserbjudande, kostar i själva verket uppåt 30 000 kronor.

- Det kan vara bra att varna dem som har det liggande på bordet idag, säger Jan Sjödin, företagare i Starred, som reagerat på erbjudandet.

Och det är inte bara Jan Sjödin som har reagerat. Gunnar Såthe på kommunens utvecklingsenhet har de senaste dagarna tagit emot flera samtal från upprörda och undrande företagare, som fått erbjudandet med posten.

- De som får det här tror ju att det är en förfrågan, säger Gunnar Såthe.

"Förfrågan" är utformad som en slags adressändring där småföretagarens uppgifter finns förtryckta på en blankett. Företagaren uppmanas att kontrollera att uppgifterna stämmer och rätta till felaktiga uppgifter. Sen ska de skicka tillbaka blanketten till European City Guides kontor i Valencia, så att rätt uppgifter kan publiceras i deras katalog.

Långt ner i det finstilta, framkommer dock att erbjudandet i själva verket är ett avtal, där företagaren förbinder sig att betala 987 euro per år i tre år.

- De är ju smarta också de här, som skriver lite felaktiga uppgifter för att få folk att ändra dem och skicka in blanketten, säger Gunnar Såthe.


Läs mer i fredagens TÅ.ANNA WIKNER
070-650 77 02