Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spanska poliser frigivna i Gibraltar

Spanien bad på tisdagen Gibraltar om ursäkt sedan spansk polis förföljt två misstänkta smugglare in på omstritt brittiskt område.

Polisen i Gibraltar rapporterade dessförinnan att fyra poliser ur det spanska civilgardet hade gripits efter att ha landstigit nära territoriets hamn samtidigt med de misstänkta, båda spanska medborgare.

Sedan Spaniens inrikesminister Alfredo Perez Rubalcaba ringt till Gibraltars regeringschef Peter Caruana släpptes poliserna, fick tillbaka sina tjänstevapen och kunde återvända till hemlandet.

I Bryssel sade den spanske utrikesministern Miguel Angel Moratinos att poliserna begick ett misstag genom att jaga de misstänkta ända in på gibraltiskt område.

Inrikesminister Rubalcaba har redan bett om ursäkt, förklarade han. Det hela hände i stundens hetta och kommer inte att upprepas.

Överhögheten över Gibraltar och dess territorialvatten är ett gammalt tvisteämne mellan Spanien och Storbritannien. Madrid kräver att klippan återlämnas till Spanien, något som London avvisar.