Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spanska poliser förhörda i Gibraltar

Fyra spanska poliser satt i ett kort förhör i Gibraltar sedan de jagat efter två misstänkta smugglare in på brittiskt område, uppger polismyndigheten i Gibraltar.

Poliserna "kom av misstag in på Gibraltars territorialvatten" i måndags, vilket de bett om ursäkt för, säger Gibraltars polis och tillägger att de fyra släppts i avvaktan på fler förhör. De ska också ha återfått sina vapen.

Gripandet skedde när de fyra poliserna gick i land nära Gibraltars hamn samtidigt med de misstänkta smugglarna.

Överhögheten över Gibraltar och dess territorialvatten är ett gammalt tvisteämne mellan Spanien och Storbritannien. Madrid kräver att klippan återlämnas till Spanien, något som London avvisar.

När det gäller vattnet hänvisar spanjorerna till fredsavtalet i Utrecht 1713 då de gav upp Gibraltarklippan. Där står bara att de överlämnade klippan till britterna.

Britterna hävdar å sin sida ett territorialvatten på tre nautiska mil utanför klippan liksom de gör i andra brittiska områden.