Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande politikervecka för Danmark

Annons

En spännande politikervecka väntar i Danmark nästa vecka när en tredjedel av regeringen ska nybesättas.

Meningarna går i sär om vad Socialistisk folkepartis (SF) avhopp från den danska regeringen och beslutet att sälja ut delar av statligt ägda energikoncernen Dong i torsdags fått för politiska följder. En första Gallupundersökning tyder på att händelserna har försvagat statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) ställning.

Först på måndag får danskarna veta vilka statsministern utsett som efterträdare till de sex SF-ministrarna.

Samtidigt dras SF längre och längre in i något som av vissa redan kallats för en dödskamp. Liksom i torsdags var fredagen full av besked om höga SF-profiler som hoppat av sina förtroendeposter. Under veckan ska nya företrädare, bland annat gruppledare, utses. En efterträdare till partiledaren Annette Vilhelmsen väntas dock inte bli klar förrän under det extra landsmötet 1-2 mars.

Ledarkommentarerna var inte överdrivet skonsamma kring regeringsröran. "Fars" och "självmål" var några av omdömena kring hur SF närmast imploderade i direktsändning som en följd av oenigheten kring Dong.

"Amatörerna har lämnat manegen", skrev tidningen Politiken.

Ekstra Bladet påpekar dock att avhoppet kanske blir SF:s räddning.

"Nu har partiet en reell chans att överleva valet som parti", skrev tidningen.

Många kommentatorer tror att Dongaffären splittrar fler partier än SF. Berlingske påminner om att Dongfrågan väntas få långtgående konsekvenser även om försäljningsbeslutet är klubbat. Både inom Socialdemokraterna och Radikale venstre finns det gräsrotsväljare ute i landet som är rasande över försäljningen vilket lär märkas i debatter och opinionsmätningar.

Jyllands-Posten framhöll att regeringens "sällsamma kombination av amatörism och maktarrogans har grävt en djup klyfta i tilliten mellan väljare och regering".

Under eftermiddagen blev det också klart att Dong säljer hälften av sitt innehav i den brittiska vindkraftparken London Array 1. Försäljningspriset noterades till 5,8 miljarder danska kronor rapporterar Berlingske. Köparen är den kanadensiska investeringsbanken Caisse de dépôt et placement du Québec.

Försäljningen är en följd av Dongs finansiella handlingsplan från februari i fjol. Planen handlar om att konsolidera företaget för framtida tillväxt.

Mer läsning

Annons