Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spanien stramar åt ekonomin

Spaniens regering kommer den 29 januari att lägga fram ett mycket krävande åtstramningspaket med syfte att få ner budgetunderskottet.

Statens finanser har gått från överskott till en mycket markant underskott och det ska vi rätta till, sade premiärminister José Luis Rodriguez Zapatero på sin traditionella nyårspressträff.

Budgetunderskottet för de elva första månaderna 2009 steg till 71,5 miljarder euro, fem gånger större än året innan. Det motsvarar 6,8 procent av BNP, jämfört med 1,2 procent samma period året innan. Spaniens kreditbetyg har sänkts och regeringen spår att underskottet ökar till 9,5 procent av BNP i år, högt över de 3 procent som är taket inom euroländerna. Zapatero har lovat att få ner det under 3 procent till 2012, men många ekonomer tvivlar, med tanke på att Spanien har den näst högsta arbetslösheten inom EU, efter Lettland.