Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spanien kallar upp ambassadör

Annons

Spanien kommer precis som Tyskland att kalla upp USA:s ambassadör i landet med anledning av avlyssningsskandalerna.

Vi har inga bevis för att det har spionerats på Spanien . . ., men vi kallar upp ambassadören för att få information, sade premiärminister Mariano Rajoy på sin presskonferens i Bryssel enligt AFP.

Brittiske kollegan David Cameron valde i sin tur att kritisera såväl NSA-avslöjaren Edward Snowden som dem som sprider hans uppgifter vidare.

Vad Snowden gör, och i viss mening de tidningar som hjälper honom att göra det, är att rakt ut signalera till dem som vill skada oss hur man undviker underrättelseinsamlande och övervakning och annan teknologi, sade Cameron efter toppmötet enligt Reuters. Det kommer att göra vår värld farligare. Det är att hjälpa våra fiender.

Vänsterpartiet kritiserar Fredrik Reinfeldt för att han i nuläget inte vill att Sverige ska delta i de samtal som Tyskland och Frankrike ska ha med USA om NSA-avlyssningen.

Reinfeldt understryker att underrättelseverksamhet egentligen inte är en fråga för EU-kompetens, utan är en nationell fråga.

Det brukar ju inte minst Vänsterpartiet tycka är viktigt, eftersom de anser att Sverige inte ska vara medlemmar i EU. Det här är nationell kompetens, där två medlemsstater meddelat att de har för avsikt att tala med USA, förvisso där det sägs att andra inbjuds, säger Reinfeldt.

Han håller fast vid att det först måste klarna vad samtalen ska leda till innan Sverige kan vara med och att svensk medverkan också måste förankras i riksdagens EU-nämnd.

Utrikesminister Carl Bildt (M) blir inte upprörd över uppgifterna om att amerikanska NSA ska ha avlyssnat 35 ledare i världen.

Jag har lärt mig leva med ett säkerhetsmedvetande som gör att jag inte säger saker på telefon som kan skada Sverige om det kommer till främmande makt. Det tror jag varje hög befattningshavare som varit i närheten av svensk säkerhetspolitik växt upp med, säger Bildt.

Mer läsning

Annons