Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spädbarn ska sova ensamma

Annons

Barn under tre månader sover säkrast i egen säng, slår Socialstyrelsen fast och avråder föräldrar från att ha barnen i sin säng.

Sängdelning är en starkare riskfaktor än vad amning är som skyddsfaktor, säger professor Göran Wennergren till Dagens Medicin, som ett svar på den kritik han förutser ska komma efter det nya rådet för att minska plötslig spädbarnsdöd.

Men Göran Wennergren, som varit ordförande i den grupp som tagit fram de nya råden, säger att råden inte är detaljerade och att man inte heller presenterar alternativa lösningar.

Vi pekar på vad som är det säkraste, men har man som förälder en annan önskan och tänker över riskerna så finns det andra möjligheter också. Vill man absolut ha bebisen sovande i samma säng så är det viktigt att man skapar ett eget utrymme för den, säger Wennergren till TT.

TT: Vilka är orsakerna till plötslig spädbarnsdöd vid samsovning?

Man tror att det viktigaste kanske är att barnet hamnar med sitt ansikte mot förälderns rygg, så att huden täcker näsa eller mun så att andningen försvåras. Men det är naturligtvis också lite större risk för att barnet blir för varmt, att det får täcket över sig, eller får täcket över ansiktet.

Anledningen till att sovråden gäller barn under tre månader är att de inte alltid har möjlighet att göra sig fria om de inte får ordentligt med luft.

Omkring 20 barn per år dör i plötslig spädbarnsdöd.

Anledningar till att föräldrar vill samsova är dels att man vill ha barnet så nära som möjligt, men också att ammande kvinnor kan uppleva att det är lättare att få bebisen att somna om efter amningen om den får ligga kvar intill mamman. Vilket i sin tur påverkar moderns sömn positivt.

Tidigare har man i Sverige tyckt att det är okej att samsova så länge föräldrarna inte är berusade, påverkade av andra droger, eller rökare. Man har också varit noga med att påpeka att spädbarnen ska sova på rygg, inte ha det för varmt och att man ska se till att inget riskerar att täcka barnets ansikte.

Mer läsning

Annons