Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sötsurt för Greenpeace-aktivist

Annons

Drygt tre månader efter det att han greps får nu den svenske Greenpeace-aktivisten Dima Litvinov lämna Ryssland.

Jag vet att jag borde säga att jag är glad och lättad - men det känns rätt surt faktiskt, säger han.

Han och 29 andra från miljöorganisationen greps den 19 september när rysk säkerhetspersonal bordade fartyget Arctic Sunrise under en protestaktion mot oljeborrning i Arktis.

Det känns lite overkligt. Men det är skönt, nu börjar det kännas som att jag är på väg hem, säger Litvinov till TT efter att han fått sitt utresevisum i dag.

Han fick det efter en slags domstolsförhandling i S:t Petersburg, men allting gick ganska smidigt säger han:

Det var den vanliga byråkratin. Men det var ingenting konstigt. Allting var förutbestämt och de hade fått sina order att släppa oss.

TT: Känns det också lite vemodigt att lämna de andra?

Ja, så är det. Vi kramade om varandra och det var några tårar. Det är första gången på 99 dagar som man är mer än ett tiotal meter ifrån var

De fängslades i Murmansk, sedan i S:t Petersburg, och anklagades för sjöröveri. Men nu har anklagelserna strukits i ett slags amnesti.

Han har redan i några veckor varit fri mot borgen, och hans hustru är hos honom i S:t Petersburg. Nu ska Litvinov sätta sig på ett tåg till Helsingfors för vidare färd med färja till Stockholm.

Det allra första jag ska göra är att krama om och pussa på min yngste son.

Litvinov säger att han faktiskt är glad. Surheten kommer av att hela processen varit orättvis, bortom "all acceptabel juridik" samt att utredningen mot själva aktionen fortsätter, även om aktivisterna har fått amnesti.

Det betyder att myndigheterna behåller fartyget, all dokumentation och våra datorer - som de fortsätter att gå igenom. De kan också välja att framöver lägga fram nya anklagelser mot oss, bara de väljer en annan paragraf.

Mer läsning

Annons