Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sörlin var väldigt högljudd."

Bengt Sörlin var väldigt högljudd och kom med grovt rasistiska åsikter som inte hör hemma i moderaterna. Det hävdar moderaternas gruppledare Jacomina Beertema

Annons

– Jag kan inte citera honom, jag kommer inte ihåg exakt vad han sade. Men det var grovt, det var mycket pinsamt och en snackis dagen efter. Vi kände oss tvungna att be om ursäkt dagen efter, säger hon.

Enligt Beertema, och andra moderater som Tidningen Ångermanland pratat med, bland annat politiske sekreteraren Per Wahlberg, försökte man lugna ner och få tyst på Sörlin under middagen, dock utan större framgång.

Beertema är själv förvånad över att det här dyker upp nu, nästan två år efter händelsen. Men hon tror inte att det har med sprickan inom moderaterna att göra, snarare att det är någon som vill misskreditera moderaterna rent allmänt med anledning av höstens val.

Själv tänker hon inte agera.

– Den här historien är från 2008 och ingenting har förändrats nu. Jag tog upp med här, när det inträffade, med partiombudsmannen och partiorganisationen och frågade om det var acceptabelt och hur vi skulle agera. Det ledde inte till någon åtgärd så jag tänkte att då får det väl vara, säger Jacomina Beertema.

Tidningen pratade på torsdagen med flera företrädare för moderaterna, men ingen kunde ordagrant dra sig till minnes exakt vad Sörlin skulle ha sagt.

– Jag kommer inte ihåg så här långt efteråt men jag vet att andra uppfattade det som rasistiskt, säger till exempel Sörlins landstingskollega Elisabeth Gisslen Burman.

Dåvarande landstingsdirektör Sara Ekström minns inte riktigt händelsen.

– Jag kommer ihåg att något hände men har glömt vad det var. Jag minns också att moderaterna dagen efter bad om ursäkt, säger hon.

Tidningen sökte på torsdagen länsombudsman Magnus Sjödin för en kommentar. Dock utan att lyckas.