Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sörlin (M): Gör något helt nytt, Lövgren – var öppen för en dialog

REPLIK.

Svar till Erik Lövgren (S), ”Regionbildning en fråga om överlevnad, Sörlin", Ordet fritt 27 februari.

Spännande att du börjar med att skylla på någon annan. Efter 84 år med rött styre i Landstinget Västernorrland (Lvn) tog Vårdalliansen över. Det vi kunde konstatera var att Lvn då var sämst i klassen på många områden.

Bland mycket annat såg Vårdalliansen till att Lvn som sist i landet digitaliserade mammografin. Det hade varit synnerligen intressant att se hur läget varit på Sollefteå sjukhus i dag om Specialistläkarhuset tillåtits etablera verksamhet på sjukhuset enligt förfrågan. Detta sade naturligtvis en röd majoritet nej till av ideologiska skäl.

Jag vet inte om du omedvetet undviker den verkliga frågan eller medvetet fortsätter föra invånarna bakom ljuset med en massa ord. Jag har inte haft några som helst synpunkter på att regionerna bör förändras och just bakgrunden till det beskriver du ganska väl.

Läs också (insändare): Förtroendet för landstingsledningen är nu definitivt kört i botten

Det är en region bestående av de fyra norra länen (halva Sverige) som är problemet. Redan i dag har vi enorma avstånd till vård om man jämför med till exempel Västragötalands-regionen som så ofta görs. En sammanslagning till ett Stornorrland skulle ge ännu längre avstånd när vård ska koncentreras, vilket skulle vara förödande för de som behöver vården mest, det vill säga våra äldre.

Förutom rent politiska skäl är det väldigt lite som talar för att en storregion skulle kunna lösa några av de problem vi ser i dag. Under de tio första åren skulle enorma pengar behöva läggas ut på nya upphandlingar för att samordna system, inte minst IT-branschen skulle gnugga händerna.

Vi har inte lyckats samordna de system och rutiner vi har i Västernorrlands läns landsting, vi jobbar olika på alla tre sjukhusen. Att tro att ett Stornorrland skulle lösa liknande problem snabbare är att ducka för verkligheten.

Läs också (insändare): Dålig insyn i landstingets protokoll ett demokratiskt problem

Men så till sist det allvarligaste: När politiker jobbar för en storregion måste det vara ett absolut krav att det sker med öppenhet och dialog, inte minst med våra länsinnevånare. Var tydlig med vad en storregion skulle innebära när vården centraliseras för att, som ni svarade till indelningskommittén, ge stordriftsfördelar.

Gör något helt nytt Erik Lövgren. Var öppen för en dialog, förklara för invånarna vad ett beslut innebär innan det fattas och inte som sist då du ville konsekvensutreda efteråt.

Men med tanke på hur du gjorde våld på demokratin på senaste landstingsfullmäktige är framtidsutsikterna mörka för Västernorrland.

Bengt Sörlin (M)

Landstingsfullmäktigeledamot

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel