Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorg och ilska efter branden i Perm

Ännu en storbrand sätter fokus på det usla brandskyddet i Ryssland.

President Medvedev varslar om hårdare lagstiftning sedan fler än 100 omkommit på en nattklubb i Perm.

För andra lördagen i rad vaknade Ryssland till beskedet om död och förödelse i stor skala. Till skillnad mot förra helgens bombdåd mot Nevskij Express-tåget mellan S:t Petersburg och Moskva var dock den senaste händelsen av allt att döma en ren olycka.

Dödssiffran var däremot betydligt högre.

Minst 109 omkom i elden på nattklubben Chromaja Losjad - Halta hästen - hette det på lördagseftermiddagen. För flera av de över 100 skadade beskrevs dessutom tillståndet som kritiskt. Många har uppemot 80-procentiga brännskador, enligt hälsominister Tatiana Golikova.

President Dmitrij Medvedev har utlyst en nationell sorgedag till på måndag, och aviserat att strängare lagstiftning är att vänta för brott mot brandskyddsreglerna.

Den borde vara mycket tuffare, inte bara vad gäller brott mot föreskrifterna, utan även mot de myndigheter som har i ansvar att se till att föreskrifterna följs, sade Medvedev enligt nyhetsbyrån Ria.

Förödande storbränder är långt ifrån ovanliga i Ryssland, där taffligt underhållna ålderdomshem, skolor, studenthem och vanliga bostadshus närmast regelbundet brinner ned och där det ofta visat sig att nödutgångar varit igensatta och släckningsutrustning saknats.

Branden på Halta hästen tros ha orsakats av fyrverkerier. De cirka 230 personerna på nattklubben var där för att fira klubbens födelsedag. Efteråt täcktes gatan utanför av brända och förkolnade lik.

Såväl nattklubbens chef som ägare har gripits av polisen. Ägaren hävdar dock att han är oskyldig eftersom han har hyrt ut driften till andra.