Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sören Wibe siktar på comeback

Mentalt ställer Sören Wibe in sig på att missa EU-parlamentet.
– Jag planerar för forskningen i höst, jag är fortfarande i tjänst som professor på Skogshögskolan i Umeå, säger han.

Fast redan i nästa andetag låter det tvärtom från Junilistans toppnamn.

– Ja, jag tror att jag kommer in. Jag tror jag har störst chans i Junilistan.

Sören Wibe är den starkt EU-kritiske socialdemokraten som satt i parlamentet 1995-1999 och för ett år sedan lämnade partiet i protest. Strax därpå poppade han upp igen som ny partiledare för Junilistan.

På valsedeln betecknar han sig i dag som oberoende socialdemokrat.

Han säger att han hoppas bli Norrlands röst i EU.

– Om jag kommer in ska jag med den kraft som är möjlig företräda Norrlands intressen, förklarar han.

– Inte minst som tolk för den stora majoritet i Norrland som vill begränsa EU:s makt. Ett bevis på norrlänningens klokhet.

När vi träffas ska Wibe delta i en tv-debatt om konsumentfrågor som direktsänds från EU-parlamentet i Strasbourg. Dagen innan kampanjade han i Haparanda. Dagen efter ska han till Helsingborg.

Han noterar att han flugits in av Sveriges Television till programmet i Strasbourg för 10000 kronor och skakar på huvudet åt spektaklet.

Opinionssiffrorna just nu gå inte Junilistans väg. Sören Wibe räknar med mandat ändå.

– Definitivt, säger han, för våra sympatisörer kommer att rösta. Jag tror på närmare 30 procents valdeltagande än 40 procent.

– Jokern är om Piratpartiet lyckas mobilisera ungdomar att rösta. Men vi för vår del gynnas både av lågt och av högt valdeltagande.

* Men inga 14 procent den här gången väl?

– Det ska villigt erkännas att det vore ett extremt gott resultat. Men inte omöjligt. Glöm inte hur det vände från 1 procent förra gången.

Och egentligen vill du att Sverige ska gå ur EU?

– Nej, Sverige ska vara kvar men begränsa samarbetet till ungefär som i Nordiska rådet. Fritt utbyte mellan länderna, men inget land formulerar lagar åt andra. Tyvärr är EU i stället på väg mot att bli som USA.