Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sören gillar teknik och blommor

Han är en familjefar som är snäll, omtänksam, rolig och han gillar att skoja och dra vitsar. Dessutom är han uppfinningsrik och gillar att påta i trädgården. Men han är också en tjurskalle enligt egen utsago.

– Det är något som ligger i släkten Esserud, pappa ger sig inte förrän han är överbevisad, säger dottern Rebecka och skrattar.

Sören Esserud föddes för 65 år sedan i Backe och växte upp tillsammans med tre syskon i Grundsjö. Efter folkskolan började han jobba i skogen tillsammans med sin pappa Artur. De jobbade åt Domänverket och körde timmer i skogen. Teknik var och är ett stort intresse, så 19 år gammal åkte han till Norrköping för att utbilda sig till radio- och tevetekniker.

Efter ett och ett halvt års studier flyttade han till Stockholm för att jobba åt Centralservice AB. Men efter några år, 1972, återvände han till hembygden och bosatte sig i Backe. Där fick han jobb som byggnadsjobbare och arbetade åt olika företag, men också åt kommunen i många år. Han har också jobbat som vaktmästare på det gamla sjukhuset i Backe och nu som maskinchef åt Thomas Nordgren Gruppen AB. Men trots att han nått pensionsåldern har han valt att fortsätta jobba, men nu på halvtid.

Sören har många intressen och varje sommar smyckar han huset och trädgården med mängder av vackra blommor och han drar själv upp plantorna.

– Det börjar bli dags att så frö nu, säger han.

Vilka sorts blommor brukar det bli?

– De vanliga, som tagetes, surfina, lobelia och flitiga Lisa, säger Sören.

Ett annat stort intresse är resor och Indien hör till favoritresmålen. Men han har också varit till Thailand, Turkiet, Tunisien med flera ställen.

När han inte sitter trädgården och njuter av blomsterprakten eller är på resande fot återfinns han i källaren och hobbyrummet, som är en av hans favoritplatser.

Vad sysslar du med där?

– Jag bygger lite olika saker som jag behöver, bland annat har jag gjort en elorgel och satellitmottagare, säger han.

Han är också mån om familjen och gillar att umgås med barn och barnbarn och ställer alltid upp så fort han kan. Fiske, vinter som sommar är ett annat intresse och han tar gärna en tur med båten eller så åker han till äldsta dotterns fjällstuga i Gäddede.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Det vet jag inte, kanske har de något jäkelskap på gång.

Men enligt dottern kommer det att bli ett lugnt firande hemmavid till helgen tillsammans med barn och barnbarn.

– Pappa kommer att bli bortskämd hela helgen, hälsar dottern Rebecka.

När han fyllde 60 år fick han i present att prova på segelflyg, vilket var uppskattat. Han har också provat på att åka helikopter i Borgafjäll för något år sedan.