Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopsäckar blir mode

En klänning kan se ut som en sopsäck, eller tvärtom. Stylistelever på Ådalsskolan tog fasta på detta och skapade kläder av platspåsar, snusdosor och kaffefilter.

Uppgiften i höstas var inte lätt för tjejerna på hantverksprogrammets tredje år. De fick en budget 50 kronor var och fyra lektioner för att göra en topp till tå styling. Ett färdigt plagg fick användas, resten skulle de själva forma av material de normalt inte använder. Tyg var alltså uteslutet.

– Som inspiration tittade vi på filmer där några stora modeskapare designat kläder som är riktigt crazy, berättar Sandra Johansson, lärare i make up, hårstyling och entreprenörskap.

Det gällde alltså att släppa alla invanda tankemönster och låta kreativiteten flöda i nya banor. Rebecka Lind valde dagstidningar och, i sammanhanget lämpligt, modemagasin som material i sin klänning.

– Det var svårt att få till formen och att få det att sitta ihop. Först använde jag tejp, men bytte sedan till häftstift som var bättre.

Faktiskt så bra att kreationen till och med fungerade på en modevisning. Meningen är att det ska gå att ha kläderna på sig.

Till plaggen har eleverna även sminkat och hårstylat ett dockhuvud på matchade sätt.

Katarina Sundberg använde kaffefilter till den topp hon gjorde.

– Det var rätt sladdritg och svårare att få till än jag hade trott.

Elsa Bärjman dekorerarde en klänning med snusdosor.

– Idén kom när vi satt och spånade, jag valde märket som min kille använder och som var lättast att få tag i. Dosorna fäste jag med tapetpapper och snören.

Colaremmar, hundbajspåsar och grillfolie är exempel på annat som använts i modeskapandet. De annorlunda kreationer kan beundras av elever och personal på Ådalsskolan då de ställs ut i en monter på skolans caféteria.