Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophie Zelmani - nu mindre poetisk

En praktikplats i en studio och sedan en demoinspelning i present för 20 år sedan ledde till skivkontrakt.
Nu är Sophie Zelmani aktuell med sin tionde skiva, "Everywhere", och en turné genom ett höstigt Sverige.

Annons

När Sophie Zelmani ska göra en skiva är den inte resultatet av noggrann planering eller en klar tanke om hur skivan ska bli. Hon är inte heller artisten som utförligt beskriver hur hon tänker och hur hon arbetar.

– Man känner att man vill skriva och sen vill man göra en skiva. Kanske. Sen efter några låtar kanske man börjar fatta åt vilket håll det ska gå. Det är inte sånt jag planerar i förväg. Någon gång tänker jag att jag ska skriva om en viss sak, men det blir aldrig så, säger Sophie Zelmani.

Redan från början, från första skivan, har hon samarbetat med producenten och musikern Lars Halapi som håller till i Löderup på Österlen. Det är i hans studio som Sophie Zelmanis skivor görs, det är där hon får tid, ro och självförtroende.

– Förr eller senare kommer det. Det är en otrolig frihet. Visst är vi beroende av varandra musikaliskt, men jag ser inte det som något dåligt. Det är bara väldigt skönt och så är det så lyxigt att ha den där studion där vi kan spela in på en gång och verkligen fånga känslan direkt, berättar Sophie Zelmani.

Hon tycker att hon skriver för lite. Samtidigt som hon understryker "att det är som det är". För att hon ska skriva behövs det rätta "tillståndet" och det kommer inte så ofta.

– Man är ju inte riktigt här på jorden när man skriver. Det är en skön flykt. Men man kan inte fly jämt, man måste leva lite också, skrattar Sophie Zelmani.

Nu kommer hennes tionde skiva, "Everywhere". Hon säger att hon, när det kommer till texterna, har gjort det minsta möjliga, gjort det så enkelt som möjligt.

– Men det är inte så enkelt för mig, här inne. Det är inte så poetiskt på den här skivan. Mer avskalat. Vissa år är det svårare att skriva.

Precis som vanligt är det en engelskspråkig skiva, men hon säger att hon skulle vilja kunna skriva texter på svenska.

– Jag försöker då och då. En vacker dag ska jag skriva en låt på svenska. Men jag kan ju knappt prata. Det blir bara fult när jag skriver på svenska. Äh, det skulle vara fantastiskt att kunna, tycker Sophie Zelmani.

Nästa år firar hon 20-årsjubileum som artist. 1995 släpptes den första singeln "Always you" och på hösten det året även det självbetitlade debutalbumet.

– Det är svårt för mig att lyssna på den skivan, men samtidigt var det skithäftigt att släppa en skiva, det var så mycket känslor. Jag är stolt över den. Men den är en skiva för sig, sen kom resten på något sätt. Den sammanfattade mycket då, säger Sophie Zelmani.

Konsekvent och envist har hon arbetat på samma sätt fram till och med i dag, med en trogen publik. Melankolin och vemodet finns alltid där i Zelmanis musik. Men de där viktiga åren i mitten av 1990-talet känns väldigt avlägsna för henne. Hon säger själv att hon har dåligt minne, att hon förträngt mycket av det hon har varit med om.

– Men jag är nog mig lik, tyvärr. Det är svårt att förändra sig, poängterar Sophie Zelmani.

I höst åker hon på turné. Hon säger att hon uppskattar det livet mer och mer, allt från pauser på bensinmackar till stunderna på hotellrummen. Hon rycker på axlarna och säger att det inte är så märkvärdigt: "Vi ska bara spela lite musik".

– Det är jätteroligt att prata med folk efteråt. Det är så kul att få höra människor berätta om hur och varför de har lyssnat. Det är fina historier och ger mig en kick. Jag är ju intresserad av vilka de är, de som kommer. Jag skulle vilja veta allt, säger Sophie Zelmani.

Fakta - Sophie Zelmani

• Sophie Christina Zelmani (Edkvist från början, Zelmani är ett ryskt namn, efter morfars far).

• Född. Den 12 februari 1972.

• Bor: Hus utanför Mariefred och i Stockholm.

• Aktuell med: Den tionde skivan i ordningen, "Everywhere", ges ut den 24 september.

• Diskografi: "Sophie Zelmani" (1995), "Precious burden" (1998), "Time to kill" (1999), "Sing and dance" (2002), "Love affair" (2003), "Memory loves you" (2007), "The ocean and me" (2008), "I'm the rain" (2010), "Soul" (2011).

Fakta - Turnéplan

11/10 Göteborg, 15/10 Helsingborg, 16/10 Växjö, 17/10 Kungsbacka, 18/10 Örebro, 25/10 Eskilstuna, 29/10 Uppsala, 1/11 Norrköping, 7/11 Karlskrona, 8/11 Jönköping, 12/11 Malmö, 14/11 Linköping, 15/11 Bollnäs, 16/11 Stockholm.

Martin Röshammar/TT

Annons