Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Son kräver ny gravsättning

På onsdagskvällen såg han sin fars kista bli skändad i tv under en våldsam gravsättning i Vännäs. Nu kräver sonen en ny gravsättning.

Mannen blev chockad när han såg tv-bilderna, rapporterar lokala medier. Han upplever nu att det som var en vacker begravning har förvandlats till någonting helt annat.

Gravsättningen i Vännäs församling i Luleå stift polisanmäldes för snart fyra veckor sedan som brott mot griftefriden.

- Förundersökningen är inte särskilt komplicerad. Den är klar om en eller några veckor, säger Lars Lundmark, chef för Umeåpolisens utredningsenhet, till TT.

Därefter fattas beslut om eventuellt åtal.

Grunden för polisanmälan är delar av programmet Uppdrag granskning som SVT sände i veckan. Inslaget hade förhandsvisats för Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbunds distriktsstyrelse. En av ledamöterna där, Lars Pohjanen, gjorde polisanmälan.

I programmet visas bilder på hur kistan krossas med grävskopa. De anhöriga hade tagit sina farväl inne i gravkapellet och fanns inte med när kyrkans vaktmästare genomförde gravsättningen.

Lars Lundmark hade inte tillgång till bilderna och uppgifterna före onsdagens sändning i tv.

- Jag är glad över att jag såg programmet. Självklart kan det användas i utredningen och det kan vara grund för brott mot griftefriden, säger han.

Av programmet framkom också att oetisk hantering av kistor efter begravningar förekommer på flera platser i Sverige. Bland annat krossas kistor med grävskopa innan de täcks över med jord.


/Allehanda.se