Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarens sjöhjälte belönas

Åke och Lisbeth Sandorfs hjälteinsatser i somras uppmärksammas nu av Sveriges sjömanshus. Paret får 20 000 kronor som en hedrande belöning sedan man räddat två ungdomar från att drunkna.

Pengarna och ett fint diplom delas ut vid en hedersceremoni i Stockholm 6 maj.

Sjödramat utspelade sig mitt under högsommaren. Paret hade varit ute med sin båt på Ulvön och befann sig på öppet vatten vid Bönhamn där det både blåste och gick höga vågor. Då upptäckte man något oroande.

- Vi var mellan 0,3 och 0,4 sjömil ifrån något som glimtade till på en vågtopp. Vi tyckte det var underligt med en så liten båt på öppna havet och beslutade oss för att gå ut och kolla, berättade Åke Sandorf.

När paret kom närmare såg de ett ungt par utan flytvästar ombord på den lilla båten. Plötsligt vattenfylldes den lilla båten och då hamnade båda ungdomarna i vattnet samtidigt som flickan började skrika att hon inte kunde simma. Hennes kamrat trampade därför vatten och kämpade hårt för att hålla henne över vattenytan.

Åke Sandorf vände båten för att backa in mot de nödställda när killen plötsligt ropade att han inte orkade längre.

- Men jag skrek åt honom att han måste kämpa.

Och ynglingen klarade lyckligtvis att hålla ut den stund det tog att komma fram med båtens badbrygga, för att kunna dra ungdomarna ombord. Utan bryggkonstruktionen på båten är det osäkert om räddningsinsatsen lyckats.

- Det var jävligt nära. Alldeles för nära för att det skulle kännas behagligt, säger Åke Sandorf.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92