Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarängar, träd och buskar för en bättre livsmiljö

Tvillingsta koloniförenings studiecirkel Trädgård & Hälsa följde i fjol Naturskyddsföreningens och kommunens uppmaningar att lämna delar av gräsmattan oklippta för att utvecklas till små blomsterängar, vilket var ett lyckat försök.

Där växte bland annat vitklöver och prästkragar, som lockade mängder av fjärilar, humlor, bin och andra pollinerande insekter. Vårda inte gräsmattan som om det vore en golfbana, utan så och plantera vackra blommor som insekter gillar på villatomter och i parker!

Om hundra år kan alla insekter vara utdöda, varnar en ny forskningsrapport. 25 000 arter har försvunnit under de senaste 30 åren. Något som kan få katastrofala följder för människan och hela ekosystemet. Det beror främst på förändringar i livsmiljön, genom storskaliga jordbruk och användning av bekämpningsmedel i jord- och skogsbruk.

Insekterna får naturen att gå runt. De är en stor del av all mat som fåglar äter, de bryter ner döda djur och organismer och utan deras pollinering skulle många av våra blommor och träd inte längre finnas. 75 procent av de växter vi odlar som mat är beroende av insektspollinering.

Som ett komplement till sommarängar startar nu Koloniträdgårdsförbundets trädkampanj inför nästa års 100-årsjubileum. Man uppmanar till trädplantering, som bidrar till ökad biologisk mångfald och till en stadsmiljö som bättre står emot miljöförändringar, då träd skapar livsrum och ger många positiva effekter för klimat, miljö och hälsa.

Träd och buskar utgör även en viktig livsmiljö för insekter och fåglar. De är dessutom viktiga syreproducenter, som genom sina löv fångar upp skadliga partiklar i den förorenade luften.

Förhoppningsvis följer även Örnsköldsviks kommun och övriga markägare Koloniträdgårdsförbundets uppmaning om plantering av träd och buskar, för att eliminera de luftföroreningar av ”storstadsformat” som E4-genomfarten medför!

Anders Edlund

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel